open-navfaktor-logo
search
Oprezno o partnerima
Ko nas, bre, zavadi: Nikšić blago prema Bradari, ali bi da se svi jedni drugima izvinimo?!
Izjave Lidije Bradare kako je "Dario Kordić valjda prestao biti osuđenik za ratne zločine kada je odslužio kaznu", predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ocijenio ih je kao "nespretne".
14.03.2023. u 14:36
get url
text

VEZANI TEKST - Bradara: Valjda je Dario Kordić prestao biti osuđenik za ratne zločine nakon što je odležao kaznu
 

Gostujući u emisiji Polis na TVSA, Nikšić je govorio o izjavama predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare. 

Njena, kako je Nikšić naziva "nespretna", a ustvari zlonamjerna izjava o presuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću izazvala je žestoke reakcije javnosti.

- U svakom slučaju ne možete se odreći prijatelja koje steknete tokom života. Teško je u Bosni i Hercegovini imati jednu istinu. U toj dvorani su sjedili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna. Osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin - rekla je Bradara.

Neprijatno je bilo slušati predsjednika SDP-a u pokušaju da opravda Bradarine izjave. Najoštrija rečenica u Nikšićevoj izjavi u kojoj komentariše Bradarine izjave jeste ta da je Kordić i dalje ratni zločinac, što bi znali i da nam on to nije rekao. 

Dalje, umjesto da osudi zlonamjerne izjave koje su žestoka uvreda za sve žrtve koje su mučki ubijene pod Kordićevom komandom u Ahmićima, Nikšić za Bradaru kaže da joj niko ne može određivati koga će ona uzimati za prijatelje.

- Njeno je pravo da se ne odriče prijatelja. Smatram da su to nespretne izjave koje u javnosti ne trebaju i koje ništa ustvari ne mijenjaju. Sad samo tražite način kako ćemo mi reagovati na to, tuk na utuk i da oko toga pravimo dodatnu priču, dodatni problem - kaže Nikšić.

Otišao je predsjednik SDP-a i korak dalje. Dotakao se genocida u Srebrenici, pa je opet konstatovao ono što već svi znaju i bez njega, da je genocid presuđen pravosnažnim presudama u Haagu.

VEZANI TEKST - Kako nazvati UZP i genocid ili šta Kojoviću znači "minimalni zajednički imenitelj" o ratu?

Dok je govorio o genocidu, Nikšić je ponovo dao poražavajuću izjavu. Ni manje ni više, nego da treba da se izvinjavamo jedni drugima?!

- Bilo bi nam svima lakše da ostavimo to iza sebe, da se svi jedni drugima izvinimo i da kažemo ono što je bilo, bili su zločini, evo izvinjavamo se, ko je presuđen presuđen je, svaki zločinac treba da odgovara i da se konačno okrenemo budućnosti, a ne u prošlosti. Mi još živimo u 1992. i 1993. godini i revidiramo to je li bio genocid ili nije bio - kaže Nikšić.

Ovo nije prvi put da iz bloka "Trojke" (NiP, SDP i Naša stranka) dolaze ovakve izjave. Vrijedi podsjetiti i na izjavu vijećnice u Gradskom vijeću Mostara Irme Baralije koja smatra da "moramo zaboraviti mitove o čistoći naše borbe i naše akcije". U istoj izjavi, govoreći o agresiju na Bosnu i Hercegovini, Baralija je rekla da smo "jedni drugima palili kuće".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.