Potraga za Derom

Ko krije ubicu iz Beograda: Sumnja se u "sarajevskog partnera" i Nasera Keljmendija

Objavljeno: 20.01.2019. u 08:33

Prema saznanjima Blica, plaćeni ubica ima saradnike širom regiona

Dvije sedmice nakon ubistva Nebojše Markovića u Beogradu, osumnjičeni za njegovo ubistvo Čabe Dera još uvijek je u bjekstvu.

Iako su njegove fotografije preplavile medije, o osumnjičenom ni traga ni glasa. Potraga za ubicom rezultirala je prošle nedjelje hapšenjem njegovog prijatelja iz djetinjstva Alena Ciglera (40), osumnjičenog da je kobnog dana vozio automobil kojim je dovezao i odvezao Dera sa mjesta zločina.

Uprkos hapšenju, Cigler nije želio da oda gdje je Der pobjegao. Tačnije, branio se šutnjom.

Prema saznanjima Blica, plaćeni ubica ima saradnike širom regiona. Na Kosovu, na primjer, ima snažne konekcije zbog poznanstva sa narko-bosom Naserom Keljmendijem i njegovom ekipom. Da bi Čabina destinacija lako mogla biti Priština, govori i činjenica da je veliki broj plaćenih ubica i kriminalaca našao utočište na sjeveru i jugu Kosova.

Međutim, Keljmendi, tvrdi Blic, mahom vrijeme provodi u zapadnoj Evropi pa, s tim u vezi, ostavljaju otvorenom mogućnost da je Der također otišao tamo. Pored Keljmendija, iz Blica ističu i Derovo poznanstvo sa osobom sa kojom je ranije skupa bivao hapšen.

Postoji sumnja da je utočište našao i kod nekadašnjih saradnika, poput pripadnika jedne barske kriminalne grupe, sa čijim članom Markom Gojčevićem je privođen u Sarajevu, kada su, navodno, planirali da ubiju Alana Kožara, vođu rivalskog klana.

Inače, za Derom su raspisane dvije potjernice zbog ubistva. Naime, prva potjernica, međunarodnog karaktera, raspisana je krajem godine u Mađarskoj zbog sumnje da je 20. septembra prošle godine u Budimpešti ubio biznismena Lasla V.

Mediji u Mađarskoj navode da je Der biznismena ubio na parkingu na periferiji Budimpešte tako što ga je primorao da klekne i pucao mu u glavu. Telo Lasla V. bacio je u obližnji potok i pobjegao, a u kolima ubijenog nađeni su droga i novac.

Drugu potjernicu za Čabom naložio je beogradski Viši sud nekoliko dana nakon ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu.

Podsjećanja radi, Nebojša Marković je ubijen 5. januara ispred porodične kuće dok je kod gepeka pakovao kolica za bebu u Ulici Rajka od Rasine na Banovom brdu. Čaba Der, srpskoj policiji poznat kao plaćeni ubica, prišao mu je i iz pištolja CZ-99 pucao u grudi i glavu. Marković je pao, Der je ušao u bijeli "punto" i pobjegao, a zločin su snimile kamere na susjednoj zgradi.

Der je, inače, već robijao zbog ubistva. Nakon što je tadašnji Vrhovni sud Srbije dva puta ukidao presude, a suđenje kretalo iz početka, sredinom aprila 2009. godine u Okružnom sudu u Novom Sadu treći put izrečena mu je presuda za ubistvo iz 11. maja 2004. godine u novosadskom restoranu "Marina". Čaba Der označen je kao ubica Branislava Jelačića i osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Vojislav Škrbić iz Kaća, okrivljen da je Dera na ubistvo podstakao, na 11 godina. U presudi je tada navedeno da je Der u Jelačića te večeri ispalio četiri hica iz pištolja, kao i da je u restoran ušao maskiran bradom.

Izvor:   Blic

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije