open-navfaktor-logo
search
Savez samostalnih sindikata
Ko koristi novac od reklama na Domu sindikata u Sarajevu, kolike su plaće uposlenih u Sindikatu?
Stvaranje pravnih i ekonomskih uvjeta u Bosni i Hercegovini koji će omogućiti veću zaposlenost i adekvatnu cijenu rada, samo je jedan od velikog broja zacrtanih ciljeva Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Mišljenje jednog broja radnika je kako je Sindikat BiH daleko od svojih ciljeva, i kako se premalo bori za njihova prava, te da je sam sebi svrha i da obilato koristi benefite koje pruža zgrada Doma sindikata u Sarajevu.
08.01.2021. u 07:53
get url
text
Dom sindikata Sarajevo

Granski sindikati duguju više od 600.000 KM za članarine

- Sindikat BiH je sam sebi svrha. Njih zanimaju članarine. Ne vidim da su članovi vođstva Sindikata BiH ikada bili na prostestima radnika, davali im podršku, borili se s njima kod uvezivanja staža, osiguranja liječenja. Bitno je da oni uredno primaju plaće za svoj nerad, niko nije na čelu silnih granskih sindikata unutar Saveza bez mjesečnih naknada koje su trostruke veće od radničkih plaća i penzija - govori nam jedan od radnika sa neuvezanim radnim stažom, a čija je firma u stečaju već nekoliko godina.

Zatražili smo komentar Selvedina Šatorovića, predsjednika Saveza Samostalnih sindikata BiH.

- Granski sindikati ne plaćaju sindikalnu članarinu u protekle maltene tri godine i njihova dugovanja prema Savezu samostalnih sindikata iznose više od 600.000 KM. Na taj način ugrožena je isplata plaća za 18 zaposlenih u Domu sindikata. I ti ljudi imaju dobrano kašnjenje plaća upravo zbog neplaćanja članarine od ovih granskih sindikata. I novac od reklama postavljenih na zgradi Doma sindikata u Sarajevu ide isključivo u namjenu isplate zaposlenih u Domu sindikata - govori nam Šatorović.

Dodaje da u zgradi postoje pravna i stručna služba, domari, portiri, računovođe, ekonomski analitičari...

Plaće kasne po šest mjeseci

- Tim ljudima, a ima ih 18, po šest mjeseci kasni plaća. Podsjetit ću vas da predsjednik Sindikata BiH Selvedin Šatorović ne prima niti jedan fening od Saveza otkako je došao na tu poziciju 21. oktobra 2018. godine - navodi.

Šatorovića smo upitali koliko iznose plaće uposlenih u Sindikatu.

- Dakle, najviša plaća u Savezu samostalnih sindikata jeste 1.500 KM. Najniža je trenutno 750 KM. Malo mi je nezgodno to kazati, jer ja insistiram da najniža u FBiH bude 1.000 KM. Na mjesečnom nivou sa uplaćenim porezima i doprinosima, za isplatu plaća za ovih 18 uposlenika neophodno je nešto više od 30.000 KM. Kada bi nam granski sindikati uplatili onih 600.000 KM koliko nam duguju za članarine, najniže plaće bi se mogle podići na 1.000 KM, a najviša neka ostane 1.500 KM - kazao nam je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.