open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije i krize
Ko je zaposjeo fotelje u Federaciji i zašto su SBB-u sporna imenovanja DF-ovaca?
Opstrukcije SBB-a u Federaciji BiH su se s kantonalanog nivoa proširile i na federalni. Nakon što je predsjednik ove stranke Fahrudin Radončič poručio da neće biti imenovanja ministra zdravstva u Kantonu Sarajevo ( u trenutku borbe sa koronavirusom, kada je uloga ministra zdravstva itekako važna), a čije su prijedloge dali iz DF-a, osvrnuo se i na federalni nivo.
30.08.2020. u 11:57
get url
text
Fahrudin Radončić

Najavio je da ministri iz SBB-a u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine neće glasati više niti za jedno imenovanje, a što se odnosi na kadrove DF-a. Kazao je kako je veliki broj članove Komšićeve stranke imenovan u upravne i nadzorne, na direktorska mjesta, na način da su SDA i SBB preglasavali HDZ.

Ipak, kada se malo pogledaju direktorske pozicije u federalnim agencijama, instutucijama, lahko se može utvrditi da se na velikom broju njih nalaze upravo kadrovi SBB-a, ali i HDZ-a, dok je o nadzornim i upravnim odborima suvišno i govoriti.

SBB-ove direktorske fotelje 

Tako se na čelu JP Autoceste Federacije BiH nalazi Adnan Terzić, kadar SBB-a. Na to mjesto je postavljen odlukom Vlade FBiH 11. maja 2017. godine.

Na direktorskoj poziciji JP Ceste Federacije BiH je kadar HDZ-a Ljubo Pravdić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH je Fuad Čibukčić iz SBB-a.

Na čelu Zavoda za javno zdravstvo FBiH je Davor Pehar iz HDZ-a.

Presedan u svom radu doživjeli su revizori Ureda za reviziju institucija u FBiH kada je riječ o reviziji Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju FBiH, jer im nije dostavljena potrebna dokumentacija na uvid u reviziji za 2018. godinu. Tada je revizija obustavljena. Na čelu Operatora nalazi se kadar SBB-a Boriša Misirača.

Na direktorskoj poziciji Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH je Vlatka Martinović iz HDZ-a, dok je njena zamjenica Zilha Ademaj iz SBB-a, inače bivša ministrica zdravstva u Kantonu Sarajevo, po struci diplomirana ekonomistica.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH je Jasmin Mahmuzić kadar SBB-a. Na tu poziciju na prijedlog Vlade FBiH imenovan je 2016. godine.

Podsjećanja radi, do 18. juna ove godine na čelu Agencije za privatizaciju FBiH nalazio se Amer Bekrić, a koji je podnio neopozivu ostavku na tu poziciju. Privremeno ga odlukom Vlade FBiH mijenja Drago Vrbić iz HDZ-a.

Kada je riječ o kadrovima DF-a, Federalna vlada je 2. jula ove godine za v.d. direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo imenovala Alana Bajića iz DF-a, umjesto Armina Kajmakovića iz SBB-a kojem je istekao mandat.

Postoje i izvjesna imenovanja u Elektroprivredi BiH i u rudniku Breza.

Blokada formiranja vlasti

A što se tiče imenovanja u nadzorne i upravne odbore, primjera radi, Adisa Omerbegović Arapović iz SBB-a, u okviru kadrovskih rješenja Vlade FBiH, imenovana je u Nadzorni odbor Fabrike duhana Mostar, Razvojne banke FBiH, ali i Upravni odbor Finansijsko-informatičke agencije.

- Nakane Fahrudina Radončića su apsolutno jasne, ali najprije da se prisjetimo. Kada je 2015. godine DF izašao iz vlasti na federalnom i kantonalnom nivou, a na njegovo mjesto ušao SBB, tada je samo u Kantonu Sarajevo imenovano 280 dužnosnika na funkcije iz SBB-a. To mi je rekao jedan njihov visokopozicionirani član stranke. Što se tiče sadašnjih opstrukcija SBB-a kod imenovanja ministra zdravstva u KS i najava za federalni nivo, mogu samo kazati da Radončić kopira Čovića u mnogim stvarima, pa i u ovim. Kako Čović blokira formiranje vlasti na federalnom nivou kroz Dom naroda FBiH, tako isto Radončić to radi kroz svoje zastupnike u Skupštini KS, pa evo i u Federalnoj vladi blokira vlast - naglašava Hajrudin Žilić iz DF-a, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.