Ko je Žan Mahnič: Mladi slovenski političar sazvao vrh vlasti da raspravljaju o ratu protiv Hrvatske

Objavljeno: 13.09.17 u 10:35

Slovenski premijer Miro Cerar našao se u prilično nezavidnoj situaciji nakon što je sazvana sjednica Parlamentarnog odbora za odbranu na kojoj se treba raspravljati o spremnosti Vojske Slovenije za slučaj zaoštravanja spora s Hrvatskom oko arbitražne presude o granici.

Mahnič: Dečko samo javno prenosi šefove stavove
Mahnič: Dečko samo javno prenosi šefove stavove

Drugim riječima, riječ je o provjeri vojske za slučaj eventualnog rata s Hrvatskom.

Sazivanje ovakve sjednice, makar iza zatvorenih vrata, u prilično neugodnu situaciju na međunarodnom planu stavlja premijera Miru Cerara, pa nije čudno kako je on zatražio da se sjednica otkaže, poručivši da takva sjednica šalje "krive signale".

Sjednicu tog odbora s temom "Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma" sazvao je prošle sedmice za četvrtak, 14. septembra, predsjednik tog odbora Žan Mahnič, inače zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera i opozicionog čelnika Janeza Janše.

Cerar je u izjavi za javnost, koju je prenio njegov kabinet, ocijenio da je predložena tema "potpuno neprimjerena", jer Slovenija se zauzima za mirnu politiku nenasilja iako je odlučna u namjeri da se presuda arbitara provede. Zato je pozvao inicijatore da sjednicu otkažu.

 - Slovenija je odlučna u tome da se provede odluka arbitražnog suda, no to treba osigurati političkim sredstvima, na osnovu vladavine prava i članstva u euroatlantskim organizacijama - kazao je premijer Slovenije.

Cerar protiv sjednice

Premijer je pozvao Mahniča da svoj prijedlog povuče, stoji u izjavi ureda predsjednika slovenske vlade od prije nekoliko dana i dodaje se da on poziva da se o tome jasno očituje i predsjednik države Borut Pahor, koji je po Ustavu komandant oružanih snaga.

No, sjednica koju je sazvao opozicioni Mahnič ipak će se, kako stvari stoje, održati. To je jučer potvrdio i sam Mahnič.

Odgovarajući na poziv premijera da otkaže sjednicu zakazanu za četvrtak poslijepodne, Mahnič je na konferenciji za novinare kazao da to nije očekivao od premijera, koji je stručnjak za ustavno pravo i zna da je zakonodavna grana vlasti nezavisna i odvojena od izvršne.

Mahnič je kazao da se čudi Cerarovom pozivu i zato jer je u jeku migracijske krize u zakon o obrani, baš na inzistiranje Cerara, unesena odredba da u kriznim situacijama policiji može pomagati i vojska.

- Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude sasvim legitimna - kazao je Mahnič novinarima.

Janšin junoša ne odustaje

Na konferenciji za medije koju je sazvao za ovu priliku, Mahnič je rekao da iz ureda Mire Cerara cure informacije i da je čuo da hrvatska vlada šalje dva broda - jedan kod Umaga, a drugi u okolinu Pule. Na brodovima su, navodno, pripadnici specijalnih jedinica Hrvatske vojske, a ne obalna straža, tvrdi Mahnič.

- Njihov cilj je spriječiti provedbu arbitražnog sporazuma. Hrvatska je spremna braniti svoju zemlju, ali ne znamo kako će to napraviti - rekao je Mahnič, dodavši: - Ne daj Bože da dođe do konflikata, kojeg možemo očekivati s hrvatske strane... Hrvatska je spremna koristiti sve snage da spriječi implementaciju arbitraže, zato je potrebna provjera vojske.

Bojkot sjednice već su najavili članovi odbora iz više stranaka, a posebno iz Stranke modernog centra, koju vodi premijer Cerar, javljaju slovenski mediji.

Iz ureda predsjednika Boruta Pahora je u vezi s kontroverznim sastankom poručeno kako predsjednik stalno ističe da arbitražnu presudu treba primijeniti na miran način, onako kako je bio zaključen i arbitražni sporazum, u vrijeme kad je on vodio vladu, no da ne može utjecati na otkazivanje parlamentarne sjednice, jer parlamentarni odbori su posebna i nezavisna tijela.

Žan Mahnič je predsjednik spomenutog Odbora za pitanja odbrane o spremnosti vojske. Ujedno, on je, kako je spomenuto, član Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je predsjednik bivši slovenski premijer Janez Janša, ali je prilično mlad za nekoga ko bi da provjerava spremnost vojske za eventualni sukob s prvim komšijom. Mahnič je rođen 12. januara 1990. godine u Kranju. Studirao je na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani. Godine 2009. prvi je put izabran u Izvršni odbor Slovenske demokratske mladeži, gdje je bio potpredsjednik, a onda je postao i predsjednik. Od 2010. godine je član općinskog vijeća Gorenja vas-Poljane. U parlament je izabran prvi put na prijevremenim izborima 2014. godine.