Predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Vojin Pavlović poslao je zahtjev rukovodstvu Općine Srebrenica za pronalaženje i odobravanje lokacije u centru tog grada gdje bi se, prema Pavlovićevoj zamisli, trebala podići spomen-bista kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost.

U pismenom zahtjevu koji je lider "Istočne alternative" danas predao načelniku Srebrenice i predsjedniku Skupštine općine, između ostalog, navodi se da je Handke "zaslužan za dokazivanje istine o ratu na teritoriji Srbije i BiH", te da su njegove zasluge "nemjerljive u borbi za pravdu i istinu".

- "Istočna alternativa" vas poziva na izdavanje saglasnosti za podizanje spomen-biste čovjeku koji je osvojio Nobelovu nagradu i predstavlja Srbe u dokazivanju istine o ratu u BiH, kao i tome da nije bilo genocida na prostoru Srebrenice. Obavezujemo se da ćemo finansirati uređenje zemljišta koje će se dovesti u namjenu postavljanja spomen-biste - navodi se u Pavlovićevom zahtjevu. 

Ovo udruženje, podsjećanja radi, u Srebrenici je otvorilo svoju kancelariju u junu 2016. godine.  Vojin Pavlović je tada poručio da je njihov cilj "borba za dokazivanje istine o velikom srpskom stradanju na ovom području".  On je tada pozvao sva udruženja iz RS-a da pruže podršku Mladenu Grujičiću koji je bio kandidat za načelnika Srebrenice.

Vojina Pavlovića odlično poznaju Bošnjaci Podrinja jer je godinama bio odbornik SRS Vojislav Šešelj u Skupštini općine Bratunac.

Udruženje "Istočna alternativa" ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. Zbog toga je Pavloviću i suđeno u Srebrenici jer je nedozvoljeno lijepio plakate.   

Nekoliko godina prije, tačnije 2011. Vojin Pavlović je izbačen kao odbornik sa sjednice Skupštine općine u Bratuncu jer je donio sliku zločinca Ratka Mladića, koju je stavio na sto ispred sebe i nije je želio skloniti. Zbog toga je sjednica prekinuta, te je nastavljena naknadno.

VEZANI TEKSTPeter Handke, nobelovac koji je branio Miloševića i negirao genocid u Srebrenici

VEZANI TEKST- Pogledajte kako je Handke pobjesnio zbog pitanja o Miloševiću