open-navfaktor-logo
search
Potkivanje 2
Ko je stao u Tegeltijinu zaštitu: Dodik prijetio, šef VSTV-a pohvalio portal pod kontrolom Aljoše Čampare
Sve relevantne međunarodne organizacije i institucije, poput OHR-a, OSCE-a, Delegacije Evropske unije i Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, ali i gotovo cjelokupna javnost i veći dio političkih stranaka u našoj zemlji, zatražili su od aktuelnog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije podnošenje ostavke na tu funkciju.
04.12.2020. u 21:25
get url
text
Milorad Dodik, Milan Tegeltija, Aljoša Čampara
Milorad Dodik, Milan Tegeltija, Aljoša Čampara

Protiv Tegeltije su se, sudeći prema raspravi na posljednjoj vanrednoj sjednici VSTV-a, okrenule i njegove kolege iz Vijeća. Njih čak devet od prisutnih 14 članova su zatražili od Tegeltije da podnese ostavku nakon što je u javnosti odjeknula afera u vezi sa audiozapisom na kojem šef VSTV-a razgovara sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre Sanje Čegar na mjesto sutkinje u Banjoj Luci.

- Meni si prvo ti, da sačuvamo tvoju poziciju, a Sanju ćemo rješavati. Ako se otvori negdje pozicija, tipa Bosanska Gradiška, Prijedor, pi*** materina, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo – kazao je Tegeltija Buhi u telefonskom razgovoru.

VEZANI TEKST - Poslušajte kako Tegeltija obećava posao u pravosuđu za sestru članice VSTV-a

Tegeltija se u međuvremenu branio tezom o upitnoj autentičnosti snimka, tvrdeći da se radi o montaži, te da je snimak pribavljen na nezakonit način, što nikako ne utječe na njegovu suštinu zbog koje je zatražena ostavka.

U njegovu odbranu je, nimalo iznenađujuće, prvi stao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

- RS neće dozvoliti da se njen kadar podvrgava protivustavnim, protivzakonitim i brutalnim ugrožavanjem njihove sigurnosti od političkog Sarajeva, uz blagoslov jednog dijela međunarodne zajednice i OHR-a – izjavio je Dodik braneći Tegeltiju.

U međuvremenu su na prvu liniju Tegeltijine odbrane stali i pojedini mediji sa sjedištem u Sarajevu.

- Aljoša Čampara je lično pohvalio moj tekst za neki kafić i rekao mi je da lijepo pišem – kazala je istražiteljima FUP-a Amina Ohranović, prijateljica Mirele Bubalo, savjetnice federalnog ministra unutrašnjih poslova, na čiji je nagovor, prema vlastitom priznanju, poslala "anonimnu krivičnu prijavu" protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića.

U iskazu datom istražiteljima FUP-a je Ohranović potvrdila da iza portala Pressmedia, na kojem je "lijepo pisala", stoje upravo Čampara i njegova savjetnica Bubalo.

Digresija sa Aljošom Čamparom, Mirelom Bubalo, Aminom Ohranović i portalom Pressmedia nije slučajna. Baš onako kako je Čampara pohvalio tekst Ohranović o "nekom kafiću", tako je Tegeltija pohvalio tekst o njegovoj aferi na portalu pod Čamparinom kontrolom.

- Prvi portal iz Sarajeva koji je prepoznao onaj pravi, duboki problem – napisao je Tegeltija na društvenim mrežama uz link teksta.

U tekstu naslovljenom "Sve na stranu, ali imamo problem: Neovlašteno prisluškivanje nije normalno, to je krivično djelo" se šef VSTV-a u potpunosti amnestira od odgovornosti, a sav fokus se usmjerava na objašnjavanje (ne)zakonitosti napravljenog snimka.

Uzimajući u obzir terminologiju korištenu u tekstu, moglo bi se zaključiti da je autor diplomirani pravnik, koji je svo svoje poznavanje legislative iskoristio kako bi pokušao pronaći zakonsko uporište u tezi da Tegeltija nije obećavao svojoj kolegici iz Vijeća da će "rješavati njenu sestru".

Pitanje koje se nameće jeste pozadina beskompromisne servilnosti Aljoše Čampare prema potrebama prvog čovjeka bh. pravosuđa, te da li ta servilnost ima veze sa predmetima čiji je akter Čampara, poput onog koji se odnosi na lažno prijavljivanje, ili je povezana sa statusom državnog tužitelja Dubravka Čampare. Naime, iako se Aljoša Čampara izjašnjava kao Bošnjak, a Dubravko Čampara kao Ostali, što možda zbunjuje javnost pri donošenju zaključka o njihovom krvnom srodstvu, oni su zapravo rođena braća.

Portal iza kojeg, prema navodima autorice tekstova o kafićima, stoji Čampara, nije osjetio potrebu da objavi snimak razgovora Tegeltije i Buhe, kojeg su prenijeli gotovo svi mediji u državi, osim onih u entitetu RS i onih pod kontrolom HDZ-a BiH.

Informacija o audiozapisu, sudeći prema izostanku reakcija, nije stigla ni do centrala pojedinih stranaka sa sjedištem u Sarajevu.

Na kritike svih društvenih pojava tradicionalno vrlo raspoložena stranka Narod i pravda, čiji naziv sugerira da bi im borba za pravdu trebala biti okosnica djelovanja, ovaj je put propustila reagirati na aferu u kojoj je glavnu ulogu imao šef VSTV-a.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS obustavilo istragu protiv Konakovića: Osumnjičeni "nije bio svjestan protivpravnosti djela"?!

Da li taj izostanak reakcije ima veze sa činjenicom da je Tegeltijina desna ruka, odnosno njegov šef Kabineta, bivši NiP-ov ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, nije poznato, ali ta spona baca sasvim novo svjetlo na odluku Tužilaštva Kantona Sarajevo o obustavljanju istrage protiv šefa NiP-a Elmedina Konakovića u predmetu "Pečat" jer Konaković, kako je obrazloženo, "nije bio svjestan protivpravnosti djela".

Neobično nijemi po pitanju ove afere su bili i u SDP-u i Našoj stranci, čiji se zvaničnici pojedinačno, ali i stranke kao organizacije, nisu izjašnjavali o Tegeltijinom audiozapisu. Ta činjenica također iznenađuje, naročito zbog deklarativne opredijeljenosti tih stranaka za reformiranje postojećeg pravosudnog sistema.

Zlobnici bi rekli da taj izostanak reakcija ima veze i sa usmjeravanjem epiloga brojnih predmeta koji se vode protiv kadrova pojedinih stranaka, poput predmeta o nezakonitom preusmjeravanju novca namijenjenog za penzije, krađe traktora i sličnih krivičnih djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.