open-navfaktor-logo
search
Procesi
Ko je Srbin, optužen za ratne zločine, iz Švicarske koji treba biti izručen BiH?
U Ministarstvu pravde BiH ima u radu više hiljada molbi i molbi međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima, tako da ne mogu iznositi detalje, a upitani za pisanje švicarskih medija, podcrtavaju da da svaku molbu za izručenje iz druge države u BiH podnosi ministar pravde BiH, a ne ambasada.
05.09.2019. u 17:29
get url
text

Savezni sud u švicarskom gradu Bellinzona donio je prije nekoliko dana odluku da bosanski Srbin, kojem nije naveden identitet, optuženik za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim civilima devedesetih godina, mora biti izručen Bosni i Hercegovini. 

Kako su objavili mediji, bh. pravosuđe optužuje ga da je učestvovao u masakru šestočlane bošnjačke porodice u oktobru 1993. godine i ubistvu bošnjačkog bračnog para, kako bi im oduzeo kuću, u januaru 1994. godine. Ambasada BiH, je, kako piše Swissinfo.ch, u decembru 2018. godine zatražila od Švicarske da uhapsi i izruči ovu osobu, a švicarske vlasti navodno su odobrile zahtjev nakon što su pribavile garancije da će BiH poštovati odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima. Odluka se, kako prenose mediji, još može osporiti pred najvišim sudom u Švicarskoj.

Detaljnije informacije o ovome slučaju pokušali smo saznati u Ministarstvu pravde BiH. Međutim, kako nam je rečeno, na osnovu podataka koje stižu iz švicarskih medija, nisu u mogućnosti dati informacije sve dok  ne dobiju službene informacije o postupku.

- Ministarstvo pravde BiH ima u radu više hiljada molbi i molbi međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima, tako da se tačne informacije za konkretne predmete mogu dati samo na osnovu ličnih podataka osobe na koju se odnosi predmet. Ukoliko su određeni podaci zaštićeni u zamoljenoj stranoj državi, tu zaštitu prema zaključenim međunarodnim ugovorima uživaju i u državi iz koje stiže molba, u ovom slučaju u BiH - rečeno nam je u Ministarstvu. 

Podcrtali su i da svaku molbu za izručenje iz druge države u BiH podnosi ministar pravde BiH, a ne ambasada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.