open-navfaktor-logo
search
Tragom jedne izjave
Ko je spremao napad na Konakovića: Iz Tužilaštva KS pojasnili zbog čega su obustavili istragu
Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda, prije nekoliko godina je javno, u kantonalnoj Skupštini kazao je kako "sa sobom nosi pištolj, jer se ne osjeća sigurno".
20.02.2021. u 07:59
get url
text

Nedavno je u medijskim istupima ustvrdio da "i dalje hoda naoružan".

- Sad ću reći nešto što će ustalasati ove naše političke krugove. Ja i dalje hodam naoružan. Dobro poznajem zakon o nošenju i držanju naoružanja. Znam kako se i na koji način to može raditi. Ja najćešće i dalje hodam naoružan. To je posao koji sam ja odobrao i način na koji ga mi radimo to iziskuje - naveo je on u intervjuu za Raport.

Potom je Konaković ispričao kako je prošle godine imao, kako je sam kazao, "inrteresantan" poziv iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tužiteljica mu je tada, tvrdi Konaković, kazala kako je neka kriminogena osoba koja je u zatvoru boravila pod posebnim istražnim radnjama (prisluškivana je, op.a.) najavila da će po izlasku iz zatvora organizirati grupu koja će napasti njega "i još nekoliko ljudi".

- Dakle, dobio sam to kao ozbiljno upozorenje institucije. Otišao sam u MUP Kantona Sarajevo da to prijavim, jer je to procedura, prijavio sam i nakon 20-tak dana sam došao kod te iste tužiteljice da pitam ima li nekih novih informacija. Ona mi je rekla: "Izgleda da je to procurilo kada si to rekao u MUP-u" - ustvrdio je Konaković.

Tragom ovih informacija, upitali smo Tužilaštvo Kantona Sarajevo da li je u tom pravcu provođena istraga i šta je njome utvrđeno.

- U vezi sa vašim upitom, obavještavamo vas da je u oktobru 2020. godine postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, nakon provedene istrage, donio naredbu o obustavi istrage protiv jednog lica, jer nije bilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio krivično djelo. Više oštećenih, među kojim i Elmedin Konaković, obavješteni su od postupajućeg tužioca o odluci i razlozima za njeno donošenje. Na tužilačku odluku nije izjavljena pritužba Uredu glavnog tužioca - kazali su nam u Tužilaštvu KS.

Isti upit poslali smo i MUP-u Kantona Sarajevo, odakle Konaković tvrdi da je "iscurila" informacija, te da "on ima neke sumnje, ali da ne želi s njima izlaziti u javnost".

Iz sarajevske policije potvrdili su da je nadležna organizaciona jedinica Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo 16. januara u službenim prostorijama zaprimila prijavu lica E. K. (Elmedina Konakovića, op.a.).

- Tom prilikom on je izjavio da je dana 14.01.2020. godine pozvan u Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, gdje je od tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo upoznat da bi od strane lica koja borave u pritvoru mogla biti ugrožena njegova sigurnost, iz razloga što je preko Tima Vlade za borbu protiv korupcije podnosio prijave, dok je obnašao funkciju premijera Kantona Sarajevo. Po uputama tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo zaprimili su usmenu prijavu na Zapisnik o prijemu usmene prijave od E. K. i sačinili zapisnik o saslušanju svjedoka, te kompletan operativni materijal istog dana, 16.01.2020. godine, dostavili Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje - navodi se u odgovoru MUP-a Kantona Sarajevo na naš upit.

Na naše pitanje da li je MUP Kantona Sarajevo eventualno provodio neku unutrašnju istragu s obzirom na navodno "curenje" informacije iz MUP-a KS, kazali su sljedeće:

- Upravi policije, odnosno nadležnoj organizacionoj jedinici za unutrašnju kontrolu nije nikada dostavljena bilo kakva pritužba ili žalba koja se odnosi na navodno
"curenje" informacija, pa u vezi s tim nije ni provođena unutrašnja istraga po tom pitanju.

Iz MUP-a, međutim, najavljuju da će nakon javnog istupa Konakovića ispitati te navode.

- Nakon javnog istupa E. K. dana 15.02.2021. godine, Jedinica za profesionalne standarde će u skladu sa svojim nadležnostima, uz prethodno upoznavanje Odbora za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo, poduzeti odgovarajuće mjere i radnje na provjeri iznesenih navoda - kazali su su iz MUP-a KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.