open-navfaktor-logo
search
Pljačka u Hrvatskoj
Ko je šef banke koji je ukrao 2,9 miliona maraka i pobjegao u BiH
Sef ispraznio najvjerovatnije u petak, a kako banka ne radi subotom i nedjeljom, to mu je dalo dovoljno vremena za bijeg prije otkrivanja krađe
13.11.2019. u 15:46
get url
text

Šef poslovnice banke u Vrlici (Splitsko-dalmatinska županija) uzeo je oko 11 miliona kuna (oko 2,9 miliona maraka) iz sefa i pobjegao u BiH.  Policija nad njim provodi kriminalističko istraživanje vezano za krivično djelo pronevjere. 

Nakon što se 59-godišnji voditelj poslovnice S. D. u ponedjeljak nije pojavio na radnom mjestu, zaposleni su pokušavali stupiti u vezu s njim. U početku su posumnjali na to da je možda napadnut, a kad su otvorili sef, vidjeli su da je prazan. Zaposlenici su shvatili da je njihov voditelj poslovnice uzeo 11 miliona kuna u domaćoj i stranoj valuti, u raznim apoenima. 

Uprava banke o svemu je obavijestila policiju podnijevši krivičnu prijavu.

Voditelj poslovnice je nakon krađe novca nestao, a pretpostavlja se kako je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu.

Kako piše Slobodna Dalmacija, S. D. je sef ispraznio najvjerovatnije u petak, a kako banka ne radi subotom i nedjeljom, to mu je dalo dovoljno vremena za bijeg prije otkrivanja krađe. Pišu kako je prema neslužbenim informacijama dio novca ostavio jednom članu porodice koji ga je predao policiji. 

Šef poslovnice koji je nestao s novcem je 60-godišnji ekonomski tehničar koji je gotovo cijeli radni vijek proveo na istim poslovima, u istoj poslovnici, kao njen voditelj, samo što su se mijenjali nazivi banke.

Bio je dobrovoljac Domovinskog rata, pripadnik 126. brigade, u jedinici njenih izviđača. U Vrlici su ga, kako piše Slobodna, ljudi uvažavali i kao šef bankarske poslovnice izlazio im je ususret pa bi se moglo reći da je bio i omiljen među građanima. Imao je širok krug prijatelja i materijalno je bio situiran.

Posljednjih godina imao je ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Poznavatelji i prijatelji kažu da mu je lov bio najveća ljubav i strast. Zbog učestvovanja u nekim incidentima u lovu bio je izložen intervenciji policije, a iz istih razloga bio je i sudski procesuiran, piše Slobodna Dalmacija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.