open-navfaktor-logo
search
Rezultati izbora
Ko je političar koji je pobijedio Đukanovića u Podgorici
Demokratska partija socijalista će nakon više od dvije decenije izgubiti lokalnu vlast u Podgorici, pokazuju preliminarni rezultati lokalnih izbora u glavnom gradu Crne Gore.
24.10.2022. u 08:35
get url
text

Najveće iznenađenje izbora u Podgorici je ekonomsko-populistički pokret "Evropa sad" koji je sa osvojenih 21,5 posto najavio da će imati budućeg gradonačelnika u glavnom gradu, a da u lokalnoj vlasti neće biti predstavnika DPS-a.

Po podacima Centra za demokratsku tranziciju, na 100 posto obrađenih biračkih mjesta pokret "Svi za naš grad" osvojio je 38,1 posto glasova na izborima, a pokret "Evropa sad" 21,7 posto. Moguće je da konačni rezultati daju koji promil više DPS-u, ali to neće promijeniti ništa u konačnom skoru i rasporedu mandata.

Koalicija predvođena DPS-om izgubila petinu birača

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević saopćila je da je prema njihovim podacima koalicija "Za budućnost Podgorice" predvođena DF-om osvojila 18,2 posto. Kako je navela, koaliciju "Idemo ljudi" podržalo je 10,8 posto građana, a Ura i Civis i Albanska alternativa 6,4 posto.

Koalicija predvođena DPS-om je u odnosu na prošle lokalne izbore izgubila petinu birača, kao i Ura koja je gotovo prepolovila podršku. Na prošlim lokalnim izborima 2018. godine DPS je osvojio 47,6 posto ili 32 mandata pa je rezultat koalicije predvođene Ivanom Vukovićem znatno ispod njihovih očekivanja. Očigledno je da je u glavnom gradu došlo do prelivanja glasova od suverenističkih stranaka DPS, SDP i SD prema pokretu Jakova Milatovića, piše Pobjeda.me.

Pobjedu na izborima u glavnom gradu Crne Gore je prvi proglasio pokret "Evropa sad".

- Nosilac liste pokreta "Evropa sad" u glavnom gradu Jakov Milatović bit će novi gradonačelnik Podgorice - kazao je portparol te stranke Boris Pejović.

Jakov Milatović novi gradonačelnik

On je još sinoć na konferenciji za novinare kazao da već glavni grad zna ko će ga voditi u naredne četiri godine.

- U Podgorici će novi gradonačelnik biti Jakov Milatović - rekao je Pejović.

Lider liste pokreta "Evropa sad" na lokalnim izborima u glavnom gradu, Jakov Milatović rekao je da je Podgorica od sinoć - slobodan grad. Očekuje da se sa koalicionim partnerima brzo dogovore oko vršenja lokalne vlasti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.