open-navfaktor-logo
search
Određen pritvor
Ko je muškarac kojeg je SIPA uhapsila po potjernici Interpola
Grbeša je, prema pisanju belgijskih medija, povezivan sa mafijaškom organizacijom poznatom kao "Pokret Marcela Habrana" koja se teretila za teška ubistva, oružane pljačke, iznude, prostituciju...
13.11.2018. u 17:31
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine donio je danas rješenje kojim se određuje ekstradicioni pritvor Nicolasu Grbeši, državljaninu Hrvatske i Belgije, kojeg su jučer pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u Sarajevu na osnovu crvene Interpolove potjernice.

Prema ovom rješenju, pritvor Grbeši može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili drugačije odluke suda, a najduže šest mjeseci, računajući od dana hapšenja.

Grbeša se traži zbog krivičnog gonjenja u Belgiji, gdje ga terete da je bio učesnik u napadu na policajce prilikom policijske potjere, kada su pucnjima izu vatrenog oružja nanesene povrede dvojici policijskih službenika, te druga teška krivična djela.

Pucnjava se, prema pisanju belgijskih medija, dogodila u noći 14 oktobra, nakon potjere od Disona do izlaza sa autoputa E42 u Tiegeu. Policija je pokušala zaustaviti sumnjivi automobil u kojem su se, osim Grbeše, nalazile još tri osobe, ali su oni na njih otvorili vatru i uspjeli pobjeći.

Jednog od policajaca metak je okrznuo po glavi, dok je drugi ranjen u nogu.

 

Belgijski mediji također su izvijestili da je Grbeša "dobro poznata osoba policiji i pravosuđu". Važi za nekog ko dobro rukuje oružjem, a navodno je već osuđivan za oružani napad na kombi u Saint Nicolasu 2002. godine.

Povezivan je sa mafijaškom organizacijom poznatom kao "Pokret Marcela Habrana" koja se teretila za teška ubistva, oružane pljačke, iznude, prostituciju...

Njegovo ime spominjano je nekoliko puta tokom suđenja članovima ove bande, a upravo je praćenje njegovih telefonskih komunikacija pomoglo istražiteljima da otkriju izvršioce serijskih razbojništava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.