open-navfaktor-logo
search
Sulude tvrdnje
Ko je Galijaševićeva "najmisterioznija ličnost ISIL-a": Optužuju ga za napad u Mostaru, činjenice se ne slažu
U vrijeme napada u Mostaru je "najmisterioznija ličnost ISIL-a" imala nepunih deset godina
13.12.2019. u 18:44
get url
text
Dževad Galijašević

Destruktivnim silama koje još uvijek sanjaju snove o "komadanju" Bosne i Hercegovine nije preostalo mnogo argumenata koji bi išli u prilog njihovim težnjama. Nedostatak argumenata kompeziraju fiktivnim konstrukcijama kojima nastoje bošnjački narod markirati kao regrutnu ekstremističku bazu, a samim tim i BiH kao "nemoguću državu".

Pored već tradicionalnog multipliciranja broja osoba koje su iz BiH otišle na ratište u Siriju ili Irak, u posljednje vrijeme svjedočimo i o predimenzioniranju njihovog značaja u domaćim i međunarodnim okvirima. Kampanju predvodi "stručnjak za sigurnost" Dževad Galijašević, koji je u javnost plasirao priču o Emiru Markoti, "najmisterioznijoj ličnosti Islamske države", koji se spominje u kontekstu osobe koje će biti izručene BiH,

- Ko je Emir Markota? Ovo pitanje trenutno postavljaju vodeće zapadne obavještajne službe, a odgovara nema ni u Siriji, ali ni u BiH. Markota važi za jednog od komandanata Islamske države, ali i organizatora brojnih terorističkih akcija u BiH i Evropi - rekao je Galijašević za portal Vesti.

O kojim se "brojnim terorističkim akcijama u BiH i Evropi" radi, Galijašević nije otkrio javnosti, ali je naveo da je Markota pod imenom Ahmed Zuhair 18. septembra 1997. godine u Splitskoj ulici u Mostaru izvršio teroristički napad aktiviranjem auto-bombe, kada je povrijeđeno 29 osoba, te uništeno 120 stanova i isto toliko automobila. Dodaje Galijašević da su se za Markotu zainteresirale i njemačke obavještajne strukture, sa pitanjem je li riječ o Ahmedu Zuhairu.

– I oni su u čudu zato što je Markoti to bilo drugo ime, a pritom je trebao biti u zatvoru u Guantanamu, a nije. Kako? – pitao se Galijašević, a njegovu znatiželju i zabrinutost dijele i mediji pod kontrolom HDZ-a BiH.

Ništa ne može demantirati konstrukcije ovog "stručnjaka za sigurnost" kao činjenice. A činjenice, između ostalog, kažu da je Emir Markota rođen u Čajniču 1987. godine. U vrijeme napada u Mostaru je imao nepunih deset godina!

Pravi Ahmed Zuhair, osoba koja je odgovorna za napad u Mostaru, je, prema informacijama međunarodnih sigurnosnih službi, rođen u Saudijskoj Arabiji 1965. godine, 22 godine prije Markotinog rođenja. Za razliku od Galijaševićevih tvrdnji, dokumente koje je Zuhair koristio u BiH nisu izdale institucije naše zemlje već Republika Hrvatska.

Pita se Galijašević i kako Ahmed Zuhair nije u Guantanamu, te sugerira da je njegov boravak na slobodi posljedica obavještajnih aktivnosti BiH i Turske. Zaista iznenađuje činjenica da je "dobro obaviještenom stručnjaku za sigurnost" promakla informacija da je Zuhair, na osnovu sporazuma Washingtona i Riyada, deportovan iz Guantanama u Saudijsku Arabiju, gdje se i danas nalazi i gdje boravi uz maksimalna ograničenja kretanja. Zuhairova sudbina u suštini nema veze sa pričom o Markoti jer se, logično je, ne radi o povezanim osobama, a naročito ne o istoj osobi.

Markota je, prema informacijama Faktora iz bh. sigurnosnih službi, sa porodicom protjeran iz Čajniča početkom 1992. godine. Nastanio se u Goraždu, gdje mu je otac poginuo kao pripadnik Armije RBiH. U Goraždu je živio do 2009. godine, a zatim se preselio u Sarajevo, gdje je radio kao čuvar objekata u jednoj zaštitarskoj agenciji. Prije sedam godina je upoznao Aminu Mrkulić, švedsku državljanku porijeklom iz Rožaja u Crnoj Gori, sa kojom se vjenčao i preselio u švedski grad Malme. Tu su u međuvremenu dobili dvije kćerke, a tu je Markota i počeo upražnjavati selefizam.

U Siriju je, pokazuju podaci obavještajnih službi, otišao sa aerodroma u Malmeu početkom septembra 2016. godine, a u toj je zemlji koristio ime Ebu Zejneb, što je, uz matično ime, jedini identitet kojeg je koristio. Početkom 2019. godine se predao kurdskim snagama na jugu Sirije, nakon čega je smješten u izbjeglički kamp Al Hol u sirijskoj regiji Hasaka. Toliko o biografiji "najmisterioznije ličnosti Islamske države".

Galijašević u istom medijskom istupu tvrdi da se u BiH treba vratiti 260 terorista. S druge strane, činjenice govore da se u Siriji nalazi ukupno 97 punoljetnih državljana BiH, žena i muškaraca, od kojih je 60 locirano u kampovima i pritvorima kurdskih snaga.

"Stručnjak za sigurnost" također izdvaja Nusreta Imamovića iz Gornje Maoče kao jednog od "najistaknutijih zapovjednika u ISIL-u". Činjenice, s druge strane, govore da je Imamović od dolaska u Siriju 2014. godine otvoreni kritizer i protivnik ISIL-a, zbog čega su ga upravo pripadnici ISIL-a proglasili za "nemuslimana".

Nekompatibilnost Galijaševićevih istupa sa činjenicama, sa sigurnošću možemo tvrditi, neće spriječiti ovog "stručnjaka za sigurnost" da nastavi sa sličnim istupima, ne zbog vlastitih nahođenja i saznanja vezanih za prijetnje po sigurnosnu situaciju u BiH i regionu već zbog naloga nadređenih političkih finansijera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.