open-navfaktor-logo
search
Prijatelj BiH
Ko je bila Madeleine Albright koja je sebe nazivala Sarajkom
Danas je u 84. godini života preminula Madeleine Albright, prva žena koja je obavljala dužnost državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.
23.03.2022. u 20:38
get url
text

Madeleine Albright je bila veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, što je u dosta navrata iskazivala tokom agresije na BiH, ali i nakon ratnih godina. 

Albright je od 1993. do 1997. bila ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama gdje se zalagala za vojnu intervenciju protiv snaga bosanskih Srba, što se na kraju i desilo krajem ljeta 1995. godine. Istovremeno je bila zagovornik skidanja embarga za uvoz oružja legitimnim organima tadašnje Republike BiH.

Njena podrška Bosni i Hercegovini tokom agresije dovela ju je u Sarajevo 1994. godine.

Tada je, parafrazirajući predsjednika Johna Kennedyja u podijeljenom Berlinu 1961. godine izjavila: "Ja sam Sarajka".

Ponovila je to i nakon reintegracije sarajevskih općina za vrijeme ponovne posjete Sarajevu u martu 1996. godine.

Madeleine Albright i Alija Izetbegović

Albright je 11. jula 2015. godine zajedno sa Bill Clintonom posjetila Srebrenicu, te odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Također je poslala poruku i u julu 2020. godine, povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Dok obilježavamo srebrenički genocid, moramo ispričati priču o onome što se tamo dogodilo, smatrati počinitelje odgovornima i suprotstaviti se bilo kakvim naporima da se negira patnja žrtava. To je jedini način da istina i pravda prevladaju - poručila je Albright.

U junu prošle godine Albright se sastala sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, pri čemu je Albright najavila svoju posjetu Bosni i Hercegovini.

Zbog dugogodišnje podrške BiH Albright je krajem 2020. godine dobila spomenik u Sarajevu na kojem je ispisano "Ja sam Sarajka", rečenica koju je izjavila prilikom posjete opkoljenom Sarajevu 1994. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.