open-navfaktor-logo
search
Kadrovska rješenja
Ko će uskočiti u direktorsku fotelju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH?
Već duže vrijeme se u javnosti spekuliše ko bi mogao naslijediti Rasku Bračković-Denjalić na direktorskoj poziciji Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja ima status rukovodećeg državnog službenika.
10.06.2020. u 20:50
get url
text
Raska Bračković Denjalić

Name, Bračković-Denjalić je još u februaru podnijela zahtjev za razrješenje sa mjesta direktorice, ali do danas Vlada Federacije BiH nije raspravljala o ovom kadrovskom rješenju.

Jedno vrijeme se kao potencijalno ime za direktora spominjao jedan od savjetnika u Vladi FBiH, a koji je bio dugogodišnji novinar "Avaza". Međutim, naš izvor nam je kazao da zbog međustranačkog dogovora ovaj savjetnik ne može doći na poziciju direktora Ureda za informiranje Vlade FBiH kao kadar SBB-a, te da je konkurisao za poziciju direktora Federalne novinske agencije (FENA), ali je konkurs u aprilu zbog pandemije poništen. Naš izvori također navodi da postoji dogovor da SDA predloži kandidata za direktora Ureda za odnose s javnošću. Navodi kako još ne postoje iskristalisani prijedlozi za direktorsku poziciju Ureda za informiranje Vlade FBiH, pa smo pojašnjenje potražili kod još aktuelne direktorice Raske Bračković-Denjalić.

- Moj zahtjev za razrješenje direktorice Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH je u nadležnosti Komisije za administrativna pitanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Ja očekujem da će biti ubrzo riješen. Ured za odnose s javnošću je samostalna stručna služba Vlade FBiH, kao i Sekretarijat, kao i Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH ili Ured za zakonodavstvo. I na moju poziciju rukovodećeg državnog službenika, po Zakonu o državnoj službi, postavlja i sa nje razrješava Vlada FBiH - govori nam Bračković-Denjalić i dodaje:

- Komisija za administrativna pitanja je ta koja će Vladi FBiH predložiti razrješenje i postavljenje v. d. direktora do okončanja konkursne procedure i imenovanja novog direktora. Očekujem da to bude vrlo brzo riješeno. Zahtjev o razrješenju sam podnijela još u februaru ove godine.

U Uredu za odnose s javnošću je uposleno deset osoba. Od toga, petero uposlenika piše saopćenja za javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.