open-navfaktor-logo
search
Đukanović na potezu
Ko će naslijediti Dritana Abazovića: Spominje se jedan kandidat
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović mandatara za sastav nove vlade trebalo bi da predloži u roku od 30 dana, odnosno najkasnije do 18. septembra, a spekuliše se da bi to mogao da bude lider Demokrata Aleksa Bečić.
21.08.2022. u 18:14
get url
text

VEZANI TEKST - Abazović nakon smjene Vlade: Crnom Gorom vladat će kriminalci ili građani

Nakon što je Vladi Dritana Abazovića u petak veče izglasano nepovjerenje u parlamentu, glasovima 50 zastupnika pozicije i opozicije, parlamentarne partije sada treba da se dogovore oko novog mandatara ili slijede vanredni izbori.

S obzirom na to da su Demokrate više puta saopćile da neće praviti Vladu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), većinu će morati tražiti među pobjednicima izbora 30. avgusta 2020. godine (Demokratski front, Socijalistička narodna partija i GP URA) i eventualno partijama manjinskih naroda.

Prema nezvaničnim informacijama, mjesto premijera tražit će se za Bečića, a taj scenario je moguć i uz manjinsku podršku DPS-a, što su Demokrate demantovale tokom skupštinskog zasijedanja na kojem je pala Abazovićeva Vlada.

Demokrate su tokom rasprave u Skupštini, a i prije toga, tražili da Abazović podnese ostavku, nakon čega bi, kako su isticali, razgovarali o resetovanju odnosa između koalicija pobjednica na izborima u avgustu 2020.

Abazović je, međutim, prije glasanja jasno poručio da ga ne zovu na pregovore ako obore njegovu Vladu.

S obzirom na to da Ustavom nisu definisani rokovi za predlaganje mandatara nakon izglasavanja nepovjerenja vladi, predsjednik države je u slučaju Vlade Dritana Abazovića postupio kao u situaciji nakon izbora, kad Skupštini predlaže mandatara u roku od 30 dana od njenog konstituisanja (član 103 Ustava).

To je, međutim, jedan broj pravnika ocijenio neustavnim, a takav način izbora izvršne vlasti kritikovale su i Demokrate koje su često Vladu Dritana Abazovića nazivale nelegitimnom.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić upozorio je da će neustavna biti i nova vlada, na čijem čelu vidi Bečića.

- Pala je 43. Vlada koja je oborila sebe rušenjem 42. Vlade Zdravka Krivokapića. Mnogi će reći Božja pravda ili ko drugome jamu kopa, sam u nju upada. Čeka nas uskoro još jedna neustavna vlada po istoj matrici, ovog puta sa mandatarom Bečićem - napisao je Blažić na Facebooku. 

Prema Ustavu Crne Gore (član 95) predsjednik države predlaže Skupštini mandatara za sastav vlade nakon obavljenog razgovora s predstavnicima parlamentarnih partija.

VEZANI TEKST - Pala Vlada Dritana Abazovića

S obzirom na već uspostavljenu praksu, očekuje se da Đukanović predloži budućeg premijera u roku od 30 dana. Pošto je Vlada Dritana Abazovića srušena 19. avgusta, to znači da bi Đukanović trebalo da nekome da mandat do 18. septembra.

Nakon toga, prema Ustavu, vlada treba da se formira u roku od 90 dana. Ako se to ne desi, Skupština se raspušta i raspisuju parlamentarni izbori.

Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora nove, odnosno funkcionisaće u tehničkom mandatu.

Nadležnosti vlade u tehničkom mandatu trebalo bi da budu ograničene, u smislu da ne mogu donositi važne odluke niti zapošljavati službenike. Međutim, kako još nije usvojen zakon o Vladi, dosadašnje vlade u tehničkom mandatu su se ponašale kao u punom, što je posebno bilo vidljivo za vrijeme mandatara Duška Markovića kada je, dok su trajali pregovori o formiranju Vlade Zdravka Krivokapića, zaposlen veliki broj ljudi u državnoj upravi…

Za manje od dvije godine Crna Gora je imala i ekspertske i manjinske vlade, kojima su podršku davale ideološki i politički različite stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.