open-navfaktor-logo
search
EURO 2020
Ko će na megdan Italiji - moćna Engleska ili uporna Danska?
Italija je nakon drame u tri čina i nakon penala izborila plasman u finale Evropskog prvenstva, a rivala će saznati večeras nakon drugog polufinalnog dvoboja između Engleske i Danske.
07.07.2021. u 08:08
get url
text

Gledajući na papir, odnosno na dosadašnji dio EURO-a, uloga favorita je na strani moćne Engleza, koji su do sada odigrali gotovo pa savršen turnir. Jedina su reprezentacija bez primljenog gola, a od savršenastva ih dijeli remi protiv Škotske (nemaju stoposotan učinak).

Raheem Sterling je bio ključni igrač u dosadašnjem dijelu turnira, a u četvrtfinalnom duelu protiv Ukrajine "probudio" se i Harry Kane, koji je sa dva gola najavio da će biti velika prijetnja Dancima.

Gareth Southgate je posložio odličnu ekipu, koja igra, za engleski fudbal u nekarakterističnoj formaciji 4-2-3-1, ali se spremna prilagoditi i protivniku (protiv Njemačke igrali sa trojicom u zadnjoj liniji). Dodatnu snagu moćnoj zadnjoj liniji daju dvojica zadnjih veznih. Igraju strpljivo i čekaju svoju šansu...

Zaista, u ovom trenutku je teško zamisliti da Danci mogu probiti taj bedem koji je fornmiran ispred golmana Jordana Pickforda.

Do ovog EURO-a Englezi 25 godina nisu uspjeli na kontinentalnom takmičenju pobijediti u utakmici nokaut faze, a sada se nadaju novom finalu nekog od velikog takmičenja, prvom nakon 1966. godine kada su igrali finale Svjetskog prvenstva.

- Nemamo tako bogatu historiju uspjeha kako se volimo predstavljati. Ovi igrači rade velike korake i stalno ruše prepreke. Rušili smo prepreke na ovom turniru, a imamo novu priliku to učiniti u srijedu. Nikada nismo bili u finalu evropskog prvenstva, pa možemo biti prvi koji će to napraviti, zbog čega su svi uzbuđeni - izjavio je Southgate.

S druge strane Danska je na zanimljiv način došla do poolufinala. Nakon uvodna dva poraza u grupi (Finska 0:1, Belgija 1:2), tek u trećem pokušaju savladali su Rusiju i kao jedna od najboljih trećeplasiranih reprezentacija prošla je dalje. U nokaut fazi eliminisali su Vels i Češku, a pravi ispit zrelosti bit će im duel protiv Tri Lava. Danci su uporni, igraju svoju igru, a to se neće promijeniti ni protiv Engleza... 

No, Danci ne žele prihvatiti ulogu autsajdera.

- Ne sviđa mi se mentalitet autsajdera... Mi svakako nismo favoriti, ali ne igramo fudbal kao autsajderi, koji se samo brane i nadaju se - rekao je danski selektor Kasper Hjulmand.

Hjulmand se ne plaši izazova koji je pred njegovim fudbalerima.

- Nema sumnje da će biti teško. Imamo toliko dobrih igrača i potrebni su nam ovakvi izazovi kojima moramo pristupiti s razmišljanjem da možemo pobijediti bilo koga ko nam se suprotstavi, bez obzira o kome se radi - rekao je Hjulmand.

Duel na Wembleyju igra se večeras od 21 sat, a glavni sudija je Danny Makkelie iz Nizozemske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.