open-navfaktor-logo
search
Kadrovske promjene
Ko će biti novi članovi VSTV-a: Umjesto Mahmuta Švrake u Vijeće ulazi Bošnjakinja Svetlanka Bijelić
Od šest novih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, koliko će ih u narednoj godini biti izabrano, pet će biti iz reda bošnjačkog naroda.
01.10.2020. u 17:41
get url
text

Potvrđeno je to nakon procedure žrijebanja koja je provedena na posljednjoj sjednici VSTV-a, a kojom se utvrđuje spolna i etnička pripadnost budućih članova Vijeća kako bi se osigurao sastav koji odražava sastav naroda i spolnu zastupljenost u BiH.

Pet novih članova VSTV-a iz reda bošnjačkog naroda moglo bi značajno utjecati na "omjer snaga" u toj instituciji, s obzirom na to da su od ranije u pravosudnim krugovima prisutne podjele na članove lojalne predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji i na one koji se suprostavljaju njegovom rukovođenju pravosudnim sistemom u BiH.

VEZANI TEKST - Tegeltija gubi kontrolu nad pravosuđem: Promjene u VSTV-u, još jednoj "miljenici" istječe mandat

Međutim, ovakvi rezultati žrijebanja ne moraju u praksi nužno značiti i suštinske promjene u spomenutom "omjeru snaga" unutar VSTV-a.

Jedan od članova VSTV-a kojima u narednoj godini istječe mandat je Mahmut Švraka, Bošnjak koji je izabran u Vijeće ispred Republičkog tužilaštva RS-a. Njega će u septembru naredne godine, kako je to odlučeno žrijebom, zamijeniti žena bošnjačke nacionalnosti.

U Republičkom tužilaštvu RS-a trenutno su zaposlene četiri tužiteljice. Ukoliko je etničku pripadnost moguće utvrditi na osnovu imena, postojat će problem pri pronalasku osobe koja odgovara rezultatima žrijebanja. U toj pravosudnoj instituciji su trenutno angažirane tužiteljice Svetlana Brković, Živana Bajić, Svetlanka Bijelić i Snježana Petković. Iz VSTV-a tvrde da jedna od njih odgovara traženom opisu.

- U Republičkom tužilaštvu RS-a radi jedna tužiteljica bošnjačke nacionalnosti – kazali su nam iz Vijeća.

Isto su ponovili iz Republičkog tužilaštva, ali bez informacije o kojoj se tužiteljici radi.

- Prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka BiH, podatak koji se odnosi na nacionalno porijeklo spada u posebnu kategoriju ličnih podataka koji se mogu obrađivati uz saglasnost nosioca ličnog podataka. S obzirom na to da u ovom trenutku ne postoji saglasnost nosioca ličnog podatka za njegovu obradu, podatak o kojoj tužiteljici je riječ, odnosno njeno ime i prezime, ne možemo saopćavati – kazali su nam iz Republičkog tužilaštva RS-a.

Međutim, izvori Faktora tvrde tvrde da će nova članica VSTV-a iz reda bošnjačkog naroda biti - Svetlanka Bijelić.

Bijelić je dužnost tužiteljice u Republičkom tužilaštvu RS-a preuzela 26. septembra 2016. godine, a prethodno je bila tužiteljica ukinutog Specijalnog tužilaštva RS-a. 

Bijelić je, prema pisanju medija, bila tužiteljica u predmetu koji se odnosio na pronevjere i pljačke u Fabrici glinice Birač, ali je, tvrde mediji, bila neobično pasivna u istrazi tih krivičnih djela u čiji se kontekst dovodi i aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.