open-navfaktor-logo
search
Neželjeni scenarij
Ko bi zauzeo treću poziciju u slučaju prekida Premijer lige BiH?
Šef stručnog štaba FK Željezničar Amar Osim nakon remija njegovog tima i Tuzla Cityja (0:0) u susretu 23. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine dao je jedan prilično zanimljiv komentar.
22.03.2021. u 15:22
get url
text

Strateg tima sa Grbavice nije mnogo govorio o neefikasnosti svog tima (Plavi su bez gola u proljetnom dijelu prvenstva, op. a.), ali se dotakao mogućnosti da se takmičenje prekine baš kao i u prošloj sezoni.

VEZANI TEKST - Najave iz entiteta RS: Prekida li se fudbalska Premijer liga BiH?

- Sada ne mogu prekinuti prvenstvo jer je Borac peti, a Zrinjski je četvrti. Ne vjerujem u taj scenarij. Prošle godine si se imao na šta nakačiti, manjina je prekinuta nakon što je većina suspendovala prvenstva osim Bjelorusa. Svi su kasnije nastavili prvenstva, imali su se na šta nakačiti. Borac sada nije na poziciji koja vodi u Evropu, sad su peti - rekao je Osim, no trener Željezničara se malo preračunao.

Naime, Borac bi u slučaju scenarija da se prvenstvo prekine poslije 23. kola zauzimao četvrtu, a ne treću poziciju na kojoj se trenutno nalazi. Ukoliko bi se šampionat završio sada, a shodno propozicijama, formirala bi se zasebna tabela sa ekipama koje imaju jednak broj bodova, a bore se za titulu, ispadanje ili Evropu.

U ovoj situaciji formirala bi se tabela sa Borcem, Veležom i Zrinjskim. Najprije bi se posmatrao međusobni omjer dva tima, a s obzirom na to da je omjer između Borca i Veleža identičan, gledao bi se ukupan broj postignutih golova ova tri tima u međusobnim duelima. Borac je dao četiri, dok su Rođeni postigli gol više.

Sve nedoumice oko eventualnog konačnog plasmana u slučaju prekida PLBiH riješio je Suad Salihbašić, drugi potpredsjednik Takmičarske komisije FSBiH.

- Velež bi bez ikakve dileme bio u tom slučaju treći na tabeli, potom banjalučki Borac, pa tek onda Zrinjski na petom mjestu. Ovako bi glasila tabela u slučaju prekida isključivo zbog COVID-19 - rekao je Salihbašić za Mondo, uz konstataciju da su u Savezu "uvjereni da se to neće desiti i da će sezona biti završena onako kako treba, a to je na terenu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.