open-navfaktor-logo
search
Ima li prostora
Ko bi u Novom Sarajevu gradio megalomanske zgrade i hiljade stanova, ko to može zaustaviti
Na mjestu nekadašnjeg restorana Plavi zamak u sarajevskom naselju Grbavica odmah pored stadiona počela je gradnja sportsko-turističkog poslovnog objekta.  
09.02.2022. u 19:35
get url
text

Zemljište na kojoj se gradi ovaj objekat smješteno je pored istočne tribine stadiona Grbavica. 

Ovakve pojave i gradnju novih zgrada u Sarajevu za Faktor objašnjava predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić. 

- Radi se o velikom slobodnom prostoru. Ljudi žele da grade zgrade gdje god ih mogu nabiti jednu pored druge. A s obzirom na to da je Željezničar u lošoj situaciji, mnogi to sada pokušavaju iskoristiti kako bi na tom prostoru pravili ogromne zgrade - objašnjava Kapidžić.

Smatra i tvrdi da će na tome raditi u budućnosti "da se od Prve do Devete transverzale ne može graditi ništa".

- Radit ću na tome da se može graditi samo ono što nam fali, a fali nam svega osim stanova i velikih zgrada. Od Prve do Devete transverzale bi se mogle graditi škole, obdaništa ili parkovi. To je moje stručno stanovište, a vidjet ćemo koliko će u međuvremenu uspjeti izgraditi - ističe Kapidžić.

Osim gradnje pored Željinog stadiona, Kapidžić kaže da je "Općina Novo Sarajevo napadnuta sa desetak megalomanskih zgrada i hiljade stanova".

- Ja sam u ministarstvu to zaustavio zbog vjetrokoridora. Struka zna da mi više nemamo prostora. Nemamo kanalizacije, niti vode za neke nove velike zgrade i stanove - ističe Kapidžić, te dodaje: 

- Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS može zaustaviti sve ove projekte štetne po grad. Dakle, oni ili će odoboriti ili stopirati jer je to ministarstvo supervizor svega što se dešava u kantonu. Međutim, oni su to ministarstvo spojili i za ministra imenovali čovjeka koji nema pojma o urbanizmu - smatra Kapidžić.

Visoki stambeni i poslovni objekti su u fazi izgradnje širom grada. 

Jedan od takvih projekata je i na Skenderiji na mjestu bivšeg hotela Gaj u Sarajevu, a samo stotinjak metara dalje u toku je izgradnja objekta kod okretaljke na Drveniji. 

Objekat na Drveniji nalazi se odmah uz korito rijeke Miljacke, sadrži tri sprata, a stručnjaci su u više navrata upozoravali da taj objekat ne bi smio biti izgrađen zbog zaštite vjetrokoridora. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.