Književna i životna ispovijest u NP Mostar: "Moja nedovršena priča"

objavljeno: 26.02.2018. u 11:35

Sutra, u utorak 27. 2. u 18 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će predstavljena knjiga Vesne Šunjić "Moja nedovršena priča".

Ovo je jedinstvena prilika da se podsjetimo kako je modna konfekcija "Zlatka Vuković" iz Mostara i žena koja ju je stvorila, utjecala na svijet mode i mijenjala modnu scenu bivše Jugoslavije. "Zlatka Vuković" imala je fabrike u Mostaru, Jablanici i Posušju i proslavila modu Mostara. Na promociji u Mostaru će biti i Ljiljana Perović, jedna od najpoznatijih manekenki 1970-ih i 1980-ih, koja će evocirati uspomene na doba velikih uspjeha i nagrada Vesne Šunjić.

Vesna Šunjić i modna konfekcija "Zlatka Vuković" tada su  Mostar proslavili i kao grad mode i glamura, izvoz je bio veliki, a program u Narodnom pozorištu Mostar bit će podsjećanje i na to vrijeme.

Promocija knjige Vesne Šunjić prvorazredni je kulturni događaj: o knjizi će govoriti Nada Salom, Faruk Šehić, Minja Bojanić, Emil Karamatić i Goran Karanović; u programu promocije sudjeluju Aida Krehić (moderatorica), Jasmin Bašić, prvak Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Mustafa Šantić, profesor muzike, virtuoz na harmonici i izvrstan pjevač. Knjigu je objavila izdavačka kuća Art Rabic iz Sarajeva, a naslovnu stranicu potpisuje dizajner Dragan Stefanović. Nakon promocije u foajeu Pozorišta slijedi druženje uz koktel, a ulaz na promociju je slobodan.

Vesna Šunjić (77) u knjizi "Moja nedovršena priča" otkriva do sada nepoznato: iskreno i otvoreno piše o počecima modne konfekcije "Zlatka Vuković", čiji je bila pokretač i direktor, o gradnji fabrika u Mostaru, Jablanici i Posušju, o počecima mode u bivšoj Jugoslaviji na koju je direktno utjecala, ali i o modi kao biznisu i važnom privrednom faktoru. Za svoj je rad dobila brojna društvena priznanja, između ostalog i Majsku nagradu Privredne komore BiH 1977., 27-julsku nagradu 1986. godine, "Zlatni paun" 1981. za najboljeg kreatora godine, "Zlatna pupa", nagrada Udruženja modnih radnika i Zagrebačkog velesajma...

U knjizi otkriva nepoznate detalje, opisuje društveno-političke prilike i najavljuje i novu knjigu o svojim moskovskim godinama, kamo iz Mostara odlazi 1988. godine.