open-navfaktor-logo
search
Promocija
Knjiga "Arhitektura duše" Aide Tule predstavljena u Sarajevu
Knjiga se bavi i pitanjem kako biti slobodan u duši, a nudi odgovor da nikad ne treba izgubiti volju ni zatvarati prostor novoj šansi
07.11.2018. u 22:12
get url
text

Knjiga "Arhitektura duše" čija je autorica Aida Tule, psihologinja, predstavljena je večeras u Sarajevu u Kamernom teatru 55.

Kako je za Fenu kazala autorica, njeno djelo bavi se unutrašnjim procesima, dušom, s ciljem da čovjeka dovede do spoznaje kako poboljšati kvalitet života da bi bio dostojanstven. Sreću i unutrašnja stanja duše prikazuje na praktičan način navodeći na suglasje s tim ciljem.

Promotorica Amra Pandžo, profesorica svjetske književnosti i mirovna aktivistkinja, preporučila je brojnoj publici na promociji i drugim čitaocima ovu knjigu u čijim je koricama vjera u velikom suglasju s psihologijom.

Između ostalog, puno stranica posvećeno je ljubavi isključivo definiranoj "kao ono što nas veže", ali i putu ka ispunjenosti duše tom vrijednošću.

Po riječima Amre Pandžo, knjiga se bavi i pitanjem kako biti slobodan, u duši, a nudi odgovor da nikad ne treba izgubiti volju ni zatvarati prostor novoj šansi.

- Kako živjeti vjeru, kako da ona postane aktivna u našim životima, kako prevazići strah - sve su to pitanja za čije rješavanje autorica daje dobre upute - mišljenje je Amre Pandžo, promotorice.

Naredni dobar razlog zbog kojeg "Arhitekturu duše" treba pročitati, rekla je također ona, jeste preporuka autorice, psihologinje, da čovjek treba da oprašta drugom čovjeku.

Knjigu Aide Tule promovirala je večeras i doktorica crkvene historije, naučna saradnica Univerziteta u Beogradu Katarina Mitrović, naglašavajući akademsku dimenziju djela.

Narator je bio novinar Nikola Vučić, a moderirala je novinarka Aida Hadžimusić.

Kako je navedeno u oficijelnom pozivu, knjiga obrađuje tri osnovne cjeline pozitivne psihologije: smisleno povezivanje misli i emocija kroz naša prošla, sadašnja i buduća iskustva u namjeri da što bolje razvijemo svoje potencijale i vrijednosti; planski rad na usavršavanju praktičnog znanja u vidu životnih vještina i uspješnog upravljanja njima; izgradnju pozitivne zajednice kroz osviještene i ispravno pozicionirane ljudske resurse.

Autorica Aida Tule više od jedne decenije radi u oblasti primijenjene pozitivne psihologije kroz edukaciju i savjetovanje. Nakon završenog studija psihologije u Maleziji, djeluje širom Bosne i Hercegovine u vladinom i nevladinom sektoru, kao i u zemljama Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.