open-navfaktor-logo
search
Vladala posebna atmosfera
Knjiga "Alija Izetbegović zvanično i nezvanično" predstavljena i u Konjicu
U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i Dana oslobođenja Konjica od fašizma u tom je gradu u petak promovirana knjiga novinara i ratnog reportera Oslobođenja Šefke Hodžića "Alija Izetbegović zvanično i nezvanično".
04.03.2023. u 12:03
get url
text
Promocija knjige u Konjicu

- Iako sam i u drugim knjigama obrađivao neke pojedinosti o Aliji Izetbegoviću, ovo je moja prva cjelovita knjiga koja je posvećena vrhovnom komandantu i predsjedniku države. U knjizi su objavljeni tekstovi s pratećim fotografijama koje sam radio kao ratni reporter Oslobođenja i prateći aktivnosti nakon rata, kao i tekstovi koji su nastali na osnovu razgovora koje smo vodili nezvanično - kazao je tom prilikom autor knjige.

Dodao je kako je osjećao svojom dužnošću napisati ovu knjigu, saopćeno je iz Grada Konjica.

- Učinio sam to s velikom ljubavlju, koristeći obilnu dokumentaciju koju sam sačuvao iz tog vremena. Sretan sam što je knjiga zainteresirala Konjičane i što su promociju pratili s velikom pažnjom, jer sam osjetio da je vladala jedna posebna atmosfera večeras - istakao je Hodžić na promociji.

Akademik Mirko Pejanović preporučio je knjigu "Alija Izetbegović zvanično i nezvanično" svima onima koji žele više znati o svojoj zemlji, posebno o najtežem periodu njene historije.

- Šefko Hodžić u ovoj knjizi donosi sve svoje ratne izvještaje, koji predstavljaju genezu odvijanja odbrambeno-oslobodilačkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini i ulozi Alije Izetbegovića u tim aktivnostima - naglasio je Pejanović.

Promociji u Konjicu prisustvovala je kćerka Alije Izetbegovića Lejla Akšamija, koja je ratnom reporteru Šefki Hodžiću, u znak zahvalnosti za trud koji je uložio u stvaranje ove knjige, poklonila olovke koje je svojevremeno predsjedniku Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću poklonio američki predsjednik Bill Clinton.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.