VEZANI TEKST- Dodik ne da ni pedalj teritorije entiteta: Država BiH neće "stanovati" u RS-u

- U konkretnom slučaju ne mogu govoriti kako smo glasali jer je to zabranjeno. Konkretno, radi se o procesnim razlozima, dakle ovdje se nije odlučlivalo o meritumu, da li može, treba ili ne može i ne treba nešto da se knjiži nego se radilo o klasičnom upravnom postupku. Dakle, ne radi se ni o kakvom nalogu da se nešto knjiži sutra ujutro, ili ne knjiži nego je vraćeno na ponovno odlučivanje - pojasnio je u Pečatu Knežević, da li će nakon ovih odluka Ustavnog suda BiH, lokacije - Filipovići kod Foče i kasarna u Doboju kao i ostalih 20, koliko prema odluci Predsjedništva BiH ima vojnih lokacija na teritoriji entiteta Republika Srpska, biti uknjižene na državu Bosnu i Hercegovinu.

On je i slikovito pojasnio da uknjižena imovina na BiH ni u kojem slučaju neće smanjiti omjer entiteta ili povećati, kako je sada 51:49 između Federacije BiH i Republike Srpske.

- Dakle, ne postoji mogućnost da se smanji teritorija Republike Srpske. Primjer je zgrada UIOBiH koja se nalazi u Banjoj Luci i njeno je vlasništvo, pa nije smanjena teritorija Banje Luke i Republike Srpske - pojasnio je on.

Knežević se dotakao i budućnosti Ustavnog suda BiH, odnosno stranaca u njemu.

- Јa vidim budućnost Ustavnog suda BiH onako kako kaže Ustav i Parlamentarna skupština BiH. Ako promjene, a Ustav BiH dopušta promjenu stranih kolega, onda je to budućnost Ustavnog suda. Ako ne promjene, ostaje onako kako jeste - naglasio je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH.