open-navfaktor-logo
search
Direktor WHO-a za Evropu
Kluge: Vakcinacija se provodi neprihvatljivo sporo, to produžuje pandemiju
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritizirala je "neprihvatljivu" sporost vakcinacije protiv COVID-19 u Evropi koja je suočena sa zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.
01.04.2021. u 13:06
get url
text

- Spori ritam vakcinacije produžuje pandemiju - objavio je evropski ogranak WHO-a i naglasio kako broj novih slučajeva na kontinentu ubrzano raste proteklih pet sedmica.

- Vakcine su naš najbolji put za izlazak iz pandemije. Ne samo da djeluju, one i vrlo efikasno ograničavaju zaraze. No, vakcinacija se provodi neprihvatljivo sporo. Da budem jasan: moramo ubrzati proizvodnju vakcina, ukloniti administrativne prepreke i iskoristiti sve doze koje imamo na zalihama. Situacija u regiji je zapravo najviše zabrinjavajuća u posljednjih nekoliko mjeseci - saopćio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Evropu.

U evropskoj regiji WHO-a, koja uključuje pedesetak država, uključujući Rusiju i zemlje srednje Azije, prošle sedmice bilo je 24.000 novih smrtnih slučajeva, a ukupan broj se približava milionu umrlih, prenosi agencija France Presse.

Broj novih slučajeva prošle sedmice prešao je 1,6 miliona, dok je prije pet sedmica bio ispod milion, upozoravaju iz WHO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.