Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona obavještava javnost, odnosno građane TK, da ni pod kojim uvjetima neće prekršiti odluke Glavnog odbora i Kongresa SDP-a, te neće, na način na koji to žele pojedinci u Kantonalnom odboru, "isporučiti" Tuzlanski kanton SDA-u. Oglasili su se, kako su naveli, povodom nestatutarne sjednice Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla, a na kojoj je, suprotno Statutu i odlukama Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, donesena Odluka o koaliranju sa Strankom demokratske akcije.

-SDA je, u prethodnom periodu, svojim odlukama urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a u vlast na državnom i federalnom nivou, presudnom podrškom u izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine, čime je HDZ-u i SNSD-u omogućena apsolutna kontrola i blokada svih procesa u Bosni i Hercegovini. Na taj način, pod plaštom lažne brige za narod i državu Bosnu i Hercegovinu, SDA je znatno ojačala poziciju HDZ-a i SNSD-a - navode zastupnici u saopćenju.

Dodaju da je iz tih razloga, između ostalog, Glavni odbor SDP-a na sjednici održanoj 9. februara 2019. godine donio odluku da SDP neće koalirati sa SDA-om, HDZ-om i SNSD-om, te pri tome napominju da je jedino Glavni odbor po Statutu SDP-a zadužen za donošenje Odluke o eventualnim koalicijama.

Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, ističu, ni u kom slučaju neće odustati od principa SDP-a i ni na koji način ne želi prekršiti Statut i odluke Glavnog odbora.

-Također, za kraj napominjemo da ćemo podržati svako demokratsko izražavanje stavova i mišljenja na nadležnim organima partije, ali ne podržavamo smišljeno zbunjivanje članova SDP-a i građana Tuzlanskog kantona. Ni na koji način nećemo i ne želimo podržati vanstatutarno i djelovanje suprotno aktima i Odlukama Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine - zaključuje se u saopćenju.