open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Klub zastupnika SDA: Umjesto utroška predviđenih šest miliona KM za poplave vlast u KS pravi selfie na bageru
Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo održao je danas press konferenciju na kojoj su govorili o rebalansu budžeta KS, izvršenju budžeta KS, stanju u komunalnoj privredi, te aktuelnoj političkoj situaciji u KS u kontekstu postojanja skupštinske većine.
12.11.2021. u 14:04
get url
text

Šef Kluba SDA Mahir Dević govorio je o realizaciji kapitalnih projekata kantonalnih ministarstava. 

- Budžet Kantona usvojen je u visini od milijardu i 134 hiljade KM. Vlada svaki mjesec na zvaničnoj stranici prezentira izvještaj. Za prvih devet mjeseci izvršenja budžeta u Ministarstvu privrede od ukupno 41 milion, realizacija tog budžeta je negdje oko 51 posto. Od tih 41 milion, 23 miliona KM je realiziacija, a trebala je da bude 75 posto - ističe Dević.

VEZANI TEKST - "Trojka" se i ranije mučila sa kvorumom u Skupštini KS, Čengićeva lekcija nije urodila plodom
 

Tvrdi da je stanje očajno kada su u pitanju kapitalni projekti i investicije. Kako kaže Dević, od planiranih 19 miliona KM kapitalnih investicija realizirano je ukupno 900 hiljada ili samo sedam posto.

- Kada je u pitanju Ministarstvo komunalne privrede od 29,5 miliona KM, izvršenje za devet mjeseci je samo 13 posto, odnosno samo tri milona. Ono što je frapantno u ovom ministarstvu jest da je postojala stavka od šest miliona KM za uređenje korita i vodotoka, a realizacija toga je nula KM. Ovdje govorimo o kapitalnim investicijama. U Ministarstvu saobraćaja utrošeno je svega 680 hiljada KM. Za izgradnju saobraćajnica i parkirališta ukupno je izdvojeno 39,5 miliona KM, a utrošeno je svega 2,5 miliona - rekao je Dević, te dodao:

- Ovo je Vlada koja puno priča i obećava, a vidjeli ste ih i na ovim bagerima u momentu kada ne realiziraju šest miliona KM za poplave. Onda se popnu na bagere i prave selfije. Ta slika najbolje govori o njihovom populizmu - zaključio je.

{$galerijaFotografija}

Zastupnik Haris Zahiragić osvrnuo se na nedavni slučaj djevojčice iz Kaknja koja je operisana u privatnoj ambulanti u Sarajevu i nalazi se u životnoj opasnosti.

- Doktorica koja je operisala djevojčicu rekla je roditeljima da moraju dugo čekati na operaciju u kantonalnoj bolnici, pa je onda operaciju uradila u privatnoj ambulanti. Javni sektor i javne bolnice koje plaćamo već godinama služe kao čekaonice. To nije problem Sarajeva, nego Zenice, ali problem Sarajeva je kako je ta doktorica koja nije imala licencu smjela raditi operaciju u Sarajevu i to u stomatološkoj ordinaciji - kazao je Zahiragić, te dodao:

VEZANI TEKST - Djevojčica operisana privatno u Sarajevu, iz sale je odvezli u KCUS u komi: "Na životu je održavaju aparati"
 

- Mi nismo komunisti, mi ne tvrdimo da doktori nemaju pravo na privatne ambulante, ali doktori ne smiju slati našu djecu da vrše operacije u privatnim ordinacijama - naglasio je.

Govorio je i o nedavnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je prekinuta zbog nedostakta kvoruma.

- Činjenica je da vladajuća većina ulaskom Admele Hodžić u Stranku za BiH nema više 18 zastupnika. Ima onih koji su samostalni i trguju sa glasovima. Klub SDA je održavao kvorum nekoliko posljednjih sjednica, dok je Konaković išao na političke kafe i sastanke. Pozivamo Konakovića da sjedi u Skupštini i da ne ide po političkim sastancima tokom sjednice - istakao je Zahiragić.

Zastupnica Jasmina Biščević-Tokić govorila je o stanju u KJKP Rad.

- Tender koji je mogao spasiti sva vozila Rada je pao, na način da se HIFA Petrol iz Sarajeva žalila Uredu za razmatranje žalbi u vezi s tim tenderom. Agencija je prihvatila sugestije i poništila konkurs za gorivo u Radu - kazala je.

Kaže da je po procedurama potrebno dva mjeseca da bi se osiguralo gorivo u ovom komunalnom preduzeću.

- Gorivo se dostavlja u noćnim satima u KJKP Rad. Ono što se stvarno dešava je katastrofa. Ne postoji zakonska osnova da se na ovaj način gorivo dostavlja. Direktori u ovom komunalnom preduzeću ne ispunjavaju uvjete kao i u mnogim preduzećima gdje mnogi direktori ne ispunjavaju. O tome je upoznat i Ured za borbu protiv korupcije - rekla je.

Istakla je da će od Tužilaštva KS zatražiti da se izuzmu snimci da se ustanovi ko je dovozio gorivo u noćnim satima i zašto.

- Imamo informaciju da je u dva navrata UNDP dopremao gorivo Radu - rekla je zastupnica Biščević-Tokić.

 

Press SDA, Vlada KS, 12.11.2021
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.