open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Mostaru
Klub utemeljitelja HDZ-a BiH razmišlja o vraćanju na političke pozicije iz 1994. godine
Klub utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice BiH smatra kako je, ukoliko se za to steknu uvjeti, potrebno nastaviti pregovore o izmjenama Izbornog zakona, ali samo u onom dijelu koji se tiče presude Ustavnog suda BiH, te presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, a koje se odnose na izbor delegata u domove naroda, te izbor članova Predsjedništva BiH - zaključeno je na danas održanoj sjednici Predsjedništva Kluba u Mostaru.
04.02.2022. u 13:39
get url
text
Sjedište HDZ-a BiH

Klub utemeljitelja "zahtijeva da se vrati sve ono što je oteto, a što je bilo zajamčeno Vašingtonskim, Dejtonsko-pariskim, a nakon toga i Mostarskim sporazumom".

- Više od dva desetljeća trajale su OHR-ove izmjene Aneksa 4. Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma koje su Federaciju pretvarale u entitet jednog naroda. Crvena linija je već odavno pređena. Zato niko nema pravo bilo što oko toga razgovarati i u tome Klub utemeljitelja daje punu podršku hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Hrvatskoga narodnog sabora i HDZ-a BiH Draganom Čovićem - naveli su.

Klub smatra kako je "licemjerno od bošnjačkoga pregovaračkog tima na čelu s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, sistemski odgađati pregovore, odugovlačiti ih i opstruirati, te sada na kraju cijelog procesa iznositi neistine o krivici američkih i evropskih medijatora te hrvatske strane zbog propasti pregovora".

- Posebno nakon što je bošnjačka strana odbila čak osam hrvatskih prijedloga za izmjenom Izbornog zakona BiH, a koje je pozitivnim ocijenila i Venecijanska komisija. Istovremeno, bošnjačka strana u cijelom pregovaračkom procesu nije ponudila niti jedan vlastiti prijedlog. Ukoliko bošnjačka strana uporno bude insistirala na odbijanju prijedloga o povratku otetih pozicija u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH te onemogućavala da Hrvati, kao što je to već omogućeno Bošnjacima i Srbima, sami mogu birati svoje legitimne predstavnike, Klub utemeljitelja smatra kako se potrebno vratiti na političke pozicije koje smo kao konstitutivan i suveren narod 1994. godine unijeli u Federaciju BiH - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.