open-navfaktor-logo
search
NSRS
Klub SDS-a uputio inicijativu za smjenu ministra Dragana Lukača
U inicijativi, Klub zastupnika SDS-a se direktno obratio predsjedniku Narodne skupštine RS-a Nedeljku Čubriloviću i predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću
26.12.2019. u 11:37
get url
text

Klub zastupnika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) uputio je jutros zahtjev za smjenu ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača zbog nasilničkog ponašanja prema narodnom zastupniku Drašku Stanivuković (PDP) tokom posljednjeg zasjedanja. Inicijativa je upućena predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću i predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću.

- U želji da se zaštiti dignitet i ugled najvišeg zakonodavnog tijela i sa ciljem da se sačuva sistem podjele vlasti u kojem je izvršna vlast podređena zakonodavnoj i odgovara joj za svoj rad, Klub zastupnika SDS-a u Narodnoj skupštini RS vam se obraća javnim pozivom za smjenu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, koji je svojim postupkom na osmoj posebnoj sjednici Narodne skupštine 22.12.2019. godine, doveo u pitanje sve naprijed navedeno – stoji u inicijativi.

U inicijativi Kluba SDS-a još stoji da je Lukač fizičkim napadom na narodnog zastupnika, kojem je prethodno prijetio da će završiti isto kao i zastavice, a koji je pred njim mirno stajao, "doveo je u pitanje ne samo ugled Vlade RS-a već i svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a koji časno i pošteno rade svoj posao".

U inicijativi, Klub zastupnika SDS-a se direktno obratio predsjedniku Narodne skupštine RS-a Nedeljku Čubriloviću i predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću.

- Predsjedniče skupštine, s obzirom da niste postupili u skladu sa odredbom Poslovnika i ministru Lukaču niste izrekli mjeru udaljenja sa sjednice, nego ste mu dozvolili da se nakon svega čak i obrati zastupnicima i još jednom ponizi Narodnu skupštinu lažima da je bio ugrožen dolaskom narodnog zastupnika, kojeg je on lično pozvao da mu priđe, smatramo da ste sada, kao prvi čovjek Narodne skupštine, u moralnoj obavezi da zatražite od premijera da razriješi Lukača sa pozicije ministra unutrašnjih poslova– stoji u inicijativi Kluba zastupnika SDS-a.

Također, poručili su Viškoviću da je najmanje što može uraditi u ovom trenutku, da smijeni Lukača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.