- Od 28. jula 2021. godine dopunom Krivičnog zakona BiH, svi oni koji javno odobre, poreknu, grubo umanje ili pokušaju opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin biće kažnjeni zatvorom u trajanju od tri mjeseca do pet godina - podsjetili su iz SDBiH.

Dodaju da je Klub SDBiH u GV Tuzla podnio je zahtjev za uvrštavanje ove tačke u dnevni red naredne sjednice Gradskog vijeća Tuzla koja će za ishod imati pokretanje krivične prijave protiv Anatolija Milovanovića i Branislava Šušljika zbog gnusnih i neistinitih navoda u vezi masakra na Tuzlanskoj kapiji, zločina nad tuzlanskom mladošću.

- Trebamo napomenuti da je Novak Đukić kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. godine naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle. Tada je u centru grada ubijena 71 osoba, a više od 150 njih je ranjeno. Prosjek godina ubijenih na Tuzlanskoj kapiji je 24. Osuđen je na 20 godina zatvora. Odlaskom u Beograd na liječenje, Đukić je nedostupan bh. institucijama i nalazi se na Interpolovoj potjernici - dodaje se u saopćenju.