open-navfaktor-logo
search
Imenovanje komisija
Klub SDA zatražio hitnu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta BiH
Klub zastupnika SDA također traži da se bez odlaganja imenuje delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u sastavu od pet članova i pet zamjenika članova
21.06.2019. u 16:11
get url
text

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je zahtjev za održavanje hitne sjednice tog zakonodavnog tijela.

Na zahtjevu koji je upućen predsjedavavajućoj Zastupničkog doma Borjani Krišto (HDZBiH) se navodi da bi se na hitnoj sjednici trebale imenovati parlamentarne komisije ovog Doma: Ustavnopravna komisija, Komisija za vanjske poslove, Komisija za vanjsku trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, Komisija za saobraćaj i komunikacije i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Klub zastupnika SDA također traži da se bez odlaganja imenuje delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u sastavu od pet članova i pet zamjenika članova.

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (SDA) je, podsjećanja radi, već ranije, krajem maja, predsjedavajućoj Krišto i dopredsjedavajućem Nebojši Radmanoviću (SNSD) dostavio zahtjev za okončanje procesa imenovanja svih parlamentarnih komisija.

Zvizdić je u zahtjevu podsjetio da su 25 prijedloga zakona, 35 međunarodnih sporazuma, 70 izvještaja i preko 100 drugih različitih akata trenutno "na čekanju" zbog aktuelnih blokada te da Kolegij ima obavezu "stvaranja pretpostavki za potpuno ostvarivanje prava i dužnosti zastupnika".

- Sazivanje redovne sjednice Zastupničkog doma na kojoj bi se izvršilo imenovanje parlamentarnih komisija je neophodno kako bi se umanjile već nastale štete po BiH, kao što je neimenovanje delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope – dodao je Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.