- Konaković nema ovlasti da uime Bosne i Hercegovine pregovara o državnim granicama. Tu nadležnost ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a ne ministar vanjskih poslova.

Ne sumnjamo da Vlada Republike Srbije priželjkuje razgovore o državnoj granici sa nekompetentnim Konakovićem, kako bi njegov lični stav tumačili i predstavljali kao stav institucija Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju za javnost.

Ističu da je "izuzetno opasna" i najava Konakovića i predsjednika entiteta RS Milorada Dodika da će imenovati "svoje lične pravne timove koji će rješavati pitanje državne imovine i realizacije međunarodnih projekata".

VEZANI TEKST - SDA: Dodik preko servilnog Konakovića ponizio državu i njene institucije

- Odluka da se u rješavanje tih pitanja uključi predsjednik jednog entiteta kao strana u pregovorima je sama po sebi protivna Ustavu Bosne i Hercegovine i presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje nalažu rješavanje tih pitanja isključivo u okviru državnih institucija. Konakovićev pristanak na takav format još jednom potvrđuje da je nedorastao funkciji koju obnaša i da je njegova servilnost prema onima koji su ga doveli na tu funkciju izuzetno opasna po državu Bosnu i Hercegovinu i njene interese - dodaje se.

Dodik, kako navode, na ovakav način preko Konakovića realizira svoj dugogodišnji opasni cilj da o državnim pitanjima odlučuju entiteti, a ne država i njene institucije.

- Time se dovodi u pitanje ustavni sistem Bosne i Hercegovine, što Konaković očigledno ne razumije - saopćeno je iz Kluba SDA.