open-navfaktor-logo
search
Kriza u FK Sarajevo
Klub s najvećim budžetom u BiH bliže borbi za opstanak nego Evropi, šta je obećala direktorica Alimanović?
Fudbalski klub Sarajevo čestim promjenama trenera i igračkog kadra nije uspio vratiti se na pobjednički kolosijek.
14.03.2023. u 21:20
get url
text

Bordo tim u posljednjih 11 kola Premijer lige Bosne i Hercegovine ulazi sa šestog mjesta sa 29 bodova na kontu, što je 10 manje od trećeplasiranog Borca i pozicije koja garantuje plasman na euroscenu. Sarajevo je nakon 22 kola bliže zoni ispadanja nego Evropi.

Sarajevo ima najveći budžet u Premijer ligi BiH, godišnje troši desetak miliona KM, a "mišiće" su pokazali i ove zime kada su za nekolicinu novih pojačanja izdvojili više od milion KM. Rijetke su situacije u kojima premijerligaški klubovi izdvajaju novac za pojačanja jer uglavnom jedva sastavljaju kraj s krajem. No u Titovoj 38b odlučili su se za promjenu kursa.

VEZANI TEKST - Čelnici Sarajeva pripremili otkaz Varešanoviću, već pronašli njegovog nasljednika?

- Ulagači su se složili da trebamo promijeniti svoj pristup tokom ovog prijelaznog roka. Umjesto da dovodimo igrače besplatno, odlučili smo uložiti u strane fudbalere s evropskim iskustvom i vrijednošću za preprodaju. Kapital investitora danas je najvažniji faktor transformacije FK Sarajevo. Da bi Sarajevo bilo uspješno, potrebna je kombinacija bh. i stranih igrača. To će nam pomoći da brže postignemo rezultate i stvorimo vrijedan tim koji može biti izuzetno dobar, a i da se pojedini igrači ponude za prodaju - reći će u razgovoru za klupsku web stranicu prije nastavka Premijer lige Ismir Mirvić, predsjednik Sarajeva.

Uloženi novac trenutno ne daje rezultat. Sarajevo u četiri proljetna kola ima pobjedu, remi i dva poraza. U tri od četiri utakmice tim Mirze Varešanovića nije uspio zabiti gol. Razloge treba potražiti u (lošoj) sportskoj politici. Česte promjene trenera, tektonske promjene u svlačionici i na travnjaku ekipa koja se uglavnom i ne stigne međusobno upoznati.

Trenutno Sarajevo ima tri boda manje nego u istom periodu prošle sezone, koja je, također, bila očajna. Sarajevo se nalazi u neslavnom društvu ekipa koje u ovom momentu imaju negativnu gol-razliku (25:29). Više primljenih nego postignutih golova imaju još Posušje, Sloga, Leotar, Tuzla City i Igman. Radi se o timovima koji će do kraja prvenstva voditi grčevitu borbu za opstanak.

Nije prošlo mnogo vremena otkako je bivši trener tima Feđa Dudić otkrio da u klubu umjesto psihologa planiraju angažovati vjersko lice. Sarajevo je sada tema i u vjerskim krugovima, što se može vidjeti i na snimku koji je posljednjih dana viralan.

Premijer liga BiH jedina je šansa za Sarajevo da izbori euroscenu jer su se ove sezone fudbaleri u bordo dresovima sapleli već na prvoj stepenici Kupa BiH, za razliku od prošle sezone u kojoj su igrali finale.

Šta će se desiti ako Sarajevo ni ovaj put ne izbori Evropu i ko će snositi posljedice? Pitanje je to na koji je odgovor prije dva mjeseca dala direktorica kluba Ajla Alimanović.

- Doista ne znam odgovor na to pitanje. Čeka nas ozbiljan izazov na proljeće. Mi težimo ka ostvarenju tog cilja. Pojačanja koja dovodimo i dovodimo da bismo ostvarili cilj. Sigurna sam da će to biti 10 puta bolje u odnosu na ono kako je to izgledalo sada. Ovo je fudbal, nikad ne možeš biti siguran u finalni ishod.

- Ako se ne budu vidjeli ozbiljni pomaci u načinu rada, zalaganju, rezultatima i načinu ponašanja na terenu, odgovornost trebamo snositi svi, a prva ja. S druge strane, već razmišljamo o ljetu, tada je cilj borba za titulu. Mimo toga, važno nam je kako ćemo, kada odemo u Evropu proći u Evropi. Nije se cilj samo kvalifikovati nego ostvariti dobar rezultat. Najpoštenije bi bilo da predložim da sportske ciljeve za kraj polusezone i iduću sezonu usaglasim sa investitorom pa da onda to prezentujemo navijačima na prvom sastanku. Ako se ciljevi ne ostvare, onda uprava napolje - kazala je Alimanović.

A upravo direktorici kluba leđa želi vidjeti navijačka grupa Horde zla. Vatreni navijači Sarajeva odlučili su bojkotovati domaće utakmice voljenog kluba sve dok direktorica Ajla Alimanović, trener Mirza Varešanović i bivši sportski direktor Emir Hadžić ne dignu sidro iz Titove 38b.

Domaći mečevi jedan su od ovosezonskih problema kluba. Sarajevo zbog izgradnje hibridnog travnjaka igra mečeve van Koševa. Kako su rokovi odavno probijeni, Bordo klub goste dočekuje u Zenici, Doboju kod Kaknja, Mostaru. I tu je klub pretrpio ogromnu štetu. S finansijskog, ali svakako i rezultatskog aspekta.

Jedna od rijetkih stvari na koje na Koševu mogu biti ponosni jesu izlazni transferi igrača proizvedenih u vlastitoj školi, poput Vladana Kovačevića, Selmira Pidre, Halida Šabanovića, Nihada Mujakića, Andreja Đokanovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.