open-navfaktor-logo
search
Odluka Ustavnog suda
Klub iz Skupštine TK uputio zahtjev: Predstavnik Hrvata treba biti u Vladi TK
Klub Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona, donio je zaključak, kojim od premijera Tuzlanskog kantona traži provođenje mišljenje Ustavnog suda FBiH. U mišljenju koje je donio sud navodi se da imenovanje Vlade TK nije u skladu s ustavom Federcije, jer u Vladi nema predstavnika hrvatskog naroda.
08.06.2020. u 12:37
get url
text
Boris Krešić, predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini TK
Boris Krešić, predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini TK

Podsjećamo, Ustavni sud FBiH donio je mišljenje na zahtjev dopredsjednice FBiH Jelke Milićević. U sažetku zahtjeva koji je dostavila Milićević, a koji je sadržan u donesenom mišljenju, navodi se da je "prema službeno dostupnim informacijama, koje su potvrđene i kroz izjavu predsjednika Skupštine TK, donesena osporena Odluka prema kojoj u vladi nema nijednog predstavnika iz reda hrvatskog naroda".

- Kao Klub tražimo provođenje odluke Ustavnog suda FBiH i zaključak ćemo uputiti premijeru danas, zajedno s mišljenjem ustavnog suda. To u biti znači da u Vladu TK treba uvrstiti predstavnika hrvatskog naroda - rekao je Boris Krešić (DF), predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini TK, koji pored njega čini i Vedrana Petrović iz SDP-a.

On je odgovorio na na spekulacije da su upitne odluke koje je Vlada TK do sada donosila.

- Ta mogućnost ne postoji jer retroaktivnost odluka Ustavnog suda postoji samo kada Ustavni sud to striktno navede, a u ovom slučaju to nije urađeno, čak nije naveden ni rok do kada se treba izvršiti odluka - kaže Krešić, koji obavlja i funkciju potpredsjednika Skupštine TK.

Komentirao je i zahtjev za njegovom ostavkom koji je uputio tuzlanski HDZ.

- HDZ je svojom politikom doveo do toga da ne može preći izborni prag u TK. To je njihov odnos prema Hrvatima u TK. Kada budu parlamentarna većina, onda mogu predlagati ostavke za članove većine - zaključio je Krešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.