- Svi znamo da je sigurnost građana nadležnost MUP-a HNK-a, kao i da je MUP podređen Kantonalnoj vladi, odnosno Skupštini HNK-a. Ovim putem tražimo i da se poduzmu potrebne mjere i donosu kvalitetne odluke, kako bi se prevenirali ekscesi i incidenti kakav smo nažalost imali u subotu - rekao je predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Zlatko Guzin.

Način na koji bi se to trebalo uraditi nije nešto što treba predlagati Gradsko vijeće, ponovio je, kazavši i da vijećnicima prije svega trebaju konkretne informacije iz MUP-a, koje su također zatražene.

- Želimo da znamo šta sprečava policiju u njihovom radu pa imamo prizore kakve smo imali u subotu na ulicama. Posebno problematično je to što je do nereda došlo za vrijeme policijskog sata, i to od strane 50 osoba koji su hodali gradom ugrožavajući živote drugih. Od Skupštine HNK-a tražimo da razmotri aktualnu situaciju i da donese adekvatne zaključke i odluke - dodaje Guzin.

Podsjetio je i da će se u Mostaru uskoro igrati derbi Zrinjskog i Veleža, što je uvijek utakmica visokog rizika.

- Tražimo da se prije derbija poduzmu sve aktivnosti kako bi se spriječili bilo kakvi ekscesi u gradu. Evidentno je da se policijski sat ne poštuje, kao i da se počinioci ovakvih djela ne sankcionišu na način na koji bi trebali i morali. Najbolja potvrda mojih riječi je činjenica da se uglavnom radi o povratnicima u činjenju krivičnih djela. Dakle, ako nekoga ne sankcionišete adekvatno i na vrijeme, logično je očekivati da isti ponovi krivično djelo. Zato poziv i ostalim institucijama da počnu raditi svoj posao. Bojim se da će neko izgubiti život ukoliko se stanje uskoro ne promijeni - rekao je Guzin.

Stav Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara je da se pozovu predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a te da vijećnike detaljno informišu o stanju sigurnosti u Gradu.