open-navfaktor-logo
search
Čudo sa Anfielda
Kloppov Liverpool nokautirao Barcu i ponovo izborio finale Lige prvaka
Liverpool je postao tek treći tim u historiji Lige prvaka, odnosno nekadašnjeg Kupa evropskih šampiona, koji je uspio nadoknaditi tri gola zaostatka u revanš-meču polufinala
07.05.2019. u 22:55
get url
text

Fudbaleri Liverpoola prvi su finalisti ovosezonskog izdanja Lige prvaka nakon što su u revanš-susretu savladali Barcelonu s 4:0 na Anfieldu i tako anulirali poraz od 3:0 iz prvog susreta na Nou Campu.

Liverpool je odlično otvorio utakmicu. Samo sedam minuta bilo je dovoljno domaćim fudbalerima da zatresu mrežu Andrea Ter Stegena. Jordan Herdeson je napravio odličan soloprodor, nešto slabije je šutirao, što je olakšalo posao njemačkom čuvaru mreže. Nažalost po njega lopta se odbila do Divocka Origija, a Belgijanac ju je neometano pospremio u mrežu Katalonaca.

Imala su oba tima svoje šanse u prvih 45 minuta, no mreže se više nisu tresle u susretu čiji je uvodnih 20-ak minuta obilježilo mnogo nervoze kod igrača oba tima.

Kao da povrede nisu dovoljno desetkovale sastav Jurgena Kloppa (revanš zbog povreda propustili Salah, Firmino i Keita op.a), pa je njemački stručnjak već na startu drugog dijela umjesto povrijeđenog Andrewa Robertsona na travnjak Anfielda morao poslati Georginija Wijnalduma. Ispostavit će se da upravo to bio pravi potez za trenera domaće ekipe.

Iskusni Holanđanin je poslije svega devet minuta na terenu matirao Ter Stegena i navijače Redsa bacio u trans. Slavlje na tribinama nije se ni smirilo kako treba, a Wijnaldum je u 56. minuti pogodio za 3:0 i tako anulirao prednost koju je Barca stekla u prvom susretu za totalni delirijum na kultnom Anfieldu.

Za veliki preokret Liverpoola pobrinuo se strijelac prvog gola Divock Origi. Belgijski napadač odlično je pogodio poslije ubacivanja Trent Alexander-Arnolda iz kornera. Origi je na pravi način iskoristio nesmotrenost fudbalera Barcelone i drugi put večeras pogodio mrežu Ter Stegena, dok su se njegovi saigrači dogovarali kako će "braniti" korner. Zanimljivo da je Origi postigao tek dva gola u karijeri u Ligi prvaka oba večeras, vrijedna plasmana u drugo uzastopno finale.

Iako je Barcelona sve karte bacila u napad, rezultat se do kraja meča nije mijenjao. Liverpool je tako postao tek treći tim u historiji Lige prvaka odnosno nekadašnjeg Kupa evropskih šampiona koji je uspio nadoknaditi tri gola zaostatka u revanš-meču polufinala.

Redsi će sutra saznati svog protivnika u borbi za najprestižniju klupsku titulu, a Ajax u Amsterdamu "brani" gol predosti protiv Tottenhama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.