open-navfaktor-logo
search
Žele mir
"Klonite se Amsterdama": Iznenađujuća turistička kampanja protiv partijanera i nepristojnih turista
Poznata amsterdamska tolerancija na droge i seks odavno privlači turiste, ali kada je pandemija COVID-19 uzorkovala lockdowne i ograničenja, što je ispraznilo grad, mještani su odustvo buke i alkoholiziranih stranaca osjetili kao dašak svježeg zraka.
26.06.2021. u 11:04
get url
text
Amsterdam, Crvena četvrt

Oduševljeni mirnom atmosferom njihovog historijskog grada i slikovitim prizorima, stanovnici su se vratili u dijelove grada koje su godinama izbjegavali. Sada nisu sigurni da se žele vratiti na staro.

- Amsterdamu su potrebni turisti, bez njih naši prekrasni muzeji i restorani ne bi preživjeli - kazala je Nicola Theobald, koji živi u centru grada već 30 godina. Ali, dodala je, nema više velikih grupa ljudi koji povraćaju zbog pića i droge, te su vratili nazad svojh grad i to im se jako sviđa.

VEZANI TEKST - Partner gradonačelnice Amsterdama kažnjen s 40 sati društveno korisnog rada

Amsterdam se zapravo godinama bori sa utjecajem turista koji su previše bučni, bacaju smeće i mokre u javnosti, što je izaziva veliko nezadovoljstvo stanovnika, piše CNN.

Neposredno prije pandemije mještani su se žalili da je njihov grad pretvoren u "turistički Disney world".

Nakon što su iskusili život bez bučnih posjetitelja, gradske vlasti su odlučne da se ne vraćaju u te dane. Pokrenuli su iznenađujuću turističku kampanju kako bi pokušali Amsterdamu skinuti reputaciju glavnog grada zabave.

Turiste se potiče da putuju u grad, ali onima koji imaju namjeru samo piti i drogirati se izričito je rečeno da se klone.

Gradsko vijeće potrošilo je 100.000 eura na internetsku kampanju ohrabrujući ljude da posjete gradsku kulturnu baštinu, istovremeno upozoravajući nepoštovane "neugodne turiste" da nisu dobrodošli.

- Ne želimo se vraćati onome što smo vidjeli prije pandemije, gdje su masovne gužve u Crvenoj četvrti i gradskim zonama zanave nanijele smetnju stanovnicima - navodi se u izjavi gradskog vijeća.

- Posjetioci koji poštuju Amsterdam i stanovnike Amsterdama uvijek su bili dobrodošli i to će, naravno, i dalje ostati. Posjetioci koji se prema našim stanovnicima i nasljeđu odnose s nepoštovanjem nisu dobrodošli. Poruka koju imamo za njih je: ne dolazite u Amsterdam - dodali su.

Geerte Udo, izvršni direktor Gradske agencije za promociju, kazao je da je poruka jasna, a ona glasi "dobrodošli ste, ali molim vas pijte unutra, koristite pisoar i budite tihi".

Lokalni odbornik Rob Hefland sažeo je situaciju u intervjuu za DutchNews.

- Ako vam je namjera ovog ljeta vidjeti najljepši grad na svijetu, dođite u Amsterdam. Ako vam je namjera cugati i loše se ponašati, odjeveni poput penisa, idite drugdje! - rekao je Hefland.

Najnovija kampanja dio je misije gradskog vijeća da Amsterdam predstavi u novom svjetlu, ostavljajući za sobom njegovu zloglasnu reputaciju kao party destinacije u kojoj se sve odvija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.