open-navfaktor-logo
search
Suđenje Oriću i Muhiću
"Ključni svjedok" O-1 se opet "svađao sam sa sobom"
Nakon što mu je tužilac Miroslav Janjić ukazao da je ranije svjedočio kako je u Mitra Savića prvo pucao Naser Orić, a zatim Sabahudin Muhić, svjedok O-1 se "prisjetio" da je "vidio da je Mrčo pucao u pravcu zemlje, ali da ne zna da li je pogodio u Mitra ili u zemlju" jer je između njih stajala grupa vojnika
24.09.2018. u 14:07
get url
text

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH jutros je svjedočenjem kontroverznog svjedoka O-1, nastavljeno suđenje komandantu odbrane Srebrenice Naseru Oriću i pripadniku ARBiH Sabahudinu Muhiću za navodne zločine počinjene tokom 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti Orića i Muhića za navodna ubistva trojice zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Svjedočenje videolinkom iz Beograda

Takozvani "ključni svjedok" optužbe, koji je zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH i ovaj put je, kao i u prvostepenom postupku, svjedočio videolinkom iz sudnice u Beogradu.

Javnost je, kao i ranije, mogla samo čuti njegov glas, ne i vidjeti njegov lik, a umjesto imena korišten je pseudonim O-1.

Prvostepeno vijeće Suda BiH, podsjećamo, nije poklonilo vjeru iskazima ovog svjedoka, budući da se nisu slagali ni sa svjedočenjima ostalih svjedoka, ali ni sa materijalnim dokazima.

Svjedok O-1 je danas ispričao da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane, odnosno Armije RBiH, učestvovao u brojnim akcijama, među kojima su i akcije na Zalazje, Kunjerac, Bjelovac, Kravicu...

Kako je danas ispričao, ne sjeća se tačnog datuma akcije na Zalazju, ali zna da je bio srpski praznik Petrovdan. Akcija je, kako je rekao, počela u jutarnjim satima, "oko pola deset ili deset sati". Kako je kazao, on je bio u grupi koja je išla iz pravca Likara i išla je glavnim putem, dok su s druge strane išle jedinice iz Srebrenice, koje su u selo ušle prije njih.

- Prvo smo došli do jedne kuće od fasadne cigle. Krenuli smo dalje, na nekih 50-100 metara od te kuće bile su dvije velike kuće, maltene iste, bilo je groblje, iza groblja put prema Sasama - to sam kasnije saznao. Došli smo pravo pred te kuće. Ispred je bio Zulfo Tursunović, a na spratu je bio Naser Orić, pričao je na motorolu na terasi. Čuo sam od nekog da je ranjen u lijevu nogu - kazao je O-1.

Dalje je dodao kako je pred kućom bila grupa zarobljenika, trojica ili četverica, stajali su sa vezanim rukama, dok je, kako je kazao, jedan ležao i ne zna je li bio pri svijesti.

- Zulfo je tada rekao da je uhvatio sudiju (Slobodana Ilića, op. a.) i da će mu sada vratiti što ga je nešto osudio - kazao je O-1, te dodao da je vidio čovjeka za kojeg su mu rekli da je sudija Ilić, te da je imao brkove i bradu kao da se mjesec nije brijao.

- Tada je iz podruma izletjela grupa četnika, neko je povikao: "Evo ih, pobjegoše" i svi smo potrčali u tom pravcu, svi su pucali, i ja sam pucao, ali ne znam je li neko pogođen - rekao je O-1.

Kada se vratio, kaže, vidio je Orića kako ispituje zarobljenike i kako u jednom trenutku "udara Ilića boksom". Kaže da nije čuo šta ga je Orić pitao, ali da je po gestikulaciji "vidio da je bio ljut i da je u jednom momentu izvadio nož iza pasa i udario ga u rame ili vrat".

Kazao je i da je taj čovjek nakon tog udarca nožem krvario, ali da je bio živ. Nož je, kako je kazao, imao plastičnu dršku i bio "zavrnut na vrhu". Prema njegovim tvrdnjama, Orić je Ilića udario vrhom noža, ali nije vidio koliko duboko je nož ušao.

- Možda par centimetara - kazao je i dodao da su se tada udaljili jer ih je Zulfo pozvao da presjeku put "tamiću" sa kojim je grupa srpskih vojnika pokušala pobjeći, a na kojem je bio "PAM ili PAT".

- Uspjeli su ga zasresti prije nego što smo mi sletjeli, skrenuo je u među. Zulfo je dao naređenje da se skine taj PAT i donese prema groblju - rekao je O-1, te dodao da "kad su ponovo došli, 20-tak minuta kasnije,  taj sudija je stajao na nogama i išla mu je krv iz oka,  a da je on kasnije vidio da on uopće nije imao oko, te da mu je uho rasječeno".

Tada je, kako tvrdi, Orić uzeo pušku "srpkinju" i rafalno ga upucao, nakon čega se, kaže, Zulfo ljutito okrenuo i kazao kako "on ode odatle jer svako radi šta hoće". Tu je , kaže, ležao još jedan mrtav čovjek, ali ne zna da li je "odnekle donesen ili je tu ubijen".

Kasnije su, kaže, natovarili mrtve na kamion, zajedno sa sanducima s municijom i zarobljenicima i da su tim istim kamionom došli pred policijsku stanicu u Srebrenici. Za Ilića je kazao kako "nije ni skidan s kamiona".

- Rekli su da će ih opet voziti na Zalazje i sahraniti - rekao je svjedok.

Svjedočeći o drugoj tački optužnice, odnosno ubistvu Milutina Miloševića, O-1 je kazao da "to nije ni bila akcija", nego da je, na pravcu Konjević Polje - Bratunac, kod sela Lolići, koje je bilo "međuprostor", odnosno "ničija teritorija", neko postavio barikadu i da je "Milošević došao sam s pištoljem na tu barikadu i tražio da se skloni jer to nikome ne treba".

Isti scenarij za sva tri navodna ubistva

- Ne znam je li on bio normalan, pa je došao sam na tu barikadu, bio je u plavoj uniformi na kojoj je pisalo "Milicija". Ispitivao ga je Bećir Mekanić, koji je rekao da mu ništa neće faliti i da se za njega mogu dobiti neki naši i ja sam se povukao - rekao je O-1 koji je, kako je kazao, poznavao Miloševića, koji je radio kao policajac u Ljuboviji i družio se s njegovim ocem.

- Milutin je bio svezan za drvo, tada je došla grupa vojnika i Orić, a Bećir se povukao, jer on i Naser nisu bili dobri - kazao je O-1. Rekao je i da je Orić udarao Miloševića ne bi li ga natjerao da govori, te da je "bio iznerviran i na kraju ga upucao iz automatske puške, a potom je u njega rafal ispucao i Mrčo" (Sabahudin Muhić, op.a.), te da on ne zna da li je Milošević bio živ nakon što je Orić pucao.

Svjedočeći o događajima na koti Kunjerac, O-1 je ispričao da je to bilo u novembru ili decembru 1992. i da je on tada bio u Cerskoj, a da mu je nadređeni bio Fikret, zvani Šiptar.

- Puno nas je učestvovalo, bilo je možda i 2.000 ljudi. Kada smo ušli u srpsku teritoriju, došli smo na neki put, Fikret je pitao kuda ide i rekli su prema Sasama. Kad smo sišli, vidjeli smo grupu ljudi, bili su naši, nosili su trake. Tu je bila neka kamara drva i tu smo se sastali - rekao je O-1. On je potom ispričao da je bilo pet ili šest zarobljenika u SNB uniformama, te da je među njima bio i Mitar Savić, fotograf, kojeg je on poznavao i za kojeg je rekao da je bio "Mrčin prijatelj".

Svjedok je i za Savića ispričao gotovo identičnu priču kao i za Ilića i Miloševića.

Prema njegovom kazivanju, i Savić je ubijen nakon što su  ga "ispitivali Orić i ostali".

- Prvo ga je Mrčo ispitivao, onda je sišao Orić i počeo da ga ispituje. Udarao ga je gdje stigne, galamio je na njega i vikao, a onda izvadio "kolt" i upucao ga u prsa i u glavu. Dalje nisam vidio šta se dešavalo - rekao je O-1, te kazao da "nije vidio da je iko drugi pucao".

Međutim, tužilac Janjić je svjedoku tada ukazao da je u ranijim iskazima, kao i na glavnom pretresu ranije izjavio: "Kad je pao, neko je rekao 'živ je, pucaj u njega!' i tada je Mrčo pucao rafal u njega".

O-1 je potom rekao da je on "vidio da je Mrčo pucao u pravcu zemlje, ali da ne zna da li je pogodio u Mitra ili u zemlju" jer je između njih stajala grupa vojnika.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, kada će svjedoka O-1 unakrsno ispitati odbrana optuženih. 

- Svjedok je i danas ponovo promijenio iskaz, ima puno razlika u odnosu na ono što je govorio prije i odbrana to želi sutra predočiti - kazala je Orićeva braniteljica Lejla Čović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.