open-navfaktor-logo
search
KCUS
Klinika za dječiju hirurgiju: Veoma uspješni zahvati u oblasti onkološke hirurgije
Izvrsna radna atmosfera i timski rad uvijek daju najbolje rezultate - naglasila je prof. dr. Sebija Izetbegović
01.10.2018. u 14:08
get url
text

Zahvaljujući nabavci nove opreme, stručnom usavršavanju ljekara i medicinskog osoblja, te multidisciplinarnom pristupu u liječenju na Klinici za dječiju hirurgiju KCUS uspješno se rade najkompleksniji operativni zahvati iz oblasti dječije onkološke hirurgije.

Ova grana hirurgije jedna je od najsloženijih. U posljednjih godinu dana dječiji hirurzi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uspješno su operisali dvoje djece.

Prema riječima prim.dr. Nusreta Popovića oboje djece imali su vrlo kompleksne i specifične oblike malignih tumora.

- Kod jedne pacijentice, dobi od oko tri godine operativno je odstranjen ganglioneuroblastom smješten u retroperitonalnom prostoru, odnosno prostoru iza trbušnih organa, neposredno uz kičmu. Specifičnost ovog tumora ogleda se u velikom malignom potencijalu, invazivnom rastu  zbog čega je bila zahvaćena i velika donja šuplja vena.  Tumor je radikalnim  operativnim zahvatom  odstranjen u cjelosti, pri čemu je odstranjen i zahvaćeni dio vene, a nedostajući dio vene nadomješten je vaskularnom protezom – kazao je prim.dr. Popović.

Na Klinici za dječiju hirurgiju danas je u posjeti bio i otac operisane djevojčice DŽ.Č. koji za ljekare KCUS ima samo riječi hvale.

- Zahvaljujuči stručnoj i brzoj intervenciji ljekara KCUS, počevši od Klinike urgentne medicine gdje smo se prvobitno javili, zatim Klinike za dječiju hirurgiju, Onkološke i Radiološke klinike moja djevojčica je živa danas. Nikada se ne mogu dovoljno zahvaliti prim.dr. Nusretu Popoviću koji je bio na čelu operativnog tima i koji je zajedno sa doc.dr.Zlatanom Zvizdićem i dr. Nedžadom Rustempašićem s Kardiovaskularne hirurgije uspješno odstranio tumor. Moja kćerka je danas zdrava djevojčica, koja se ničim ne odvaja od svojih vršnjaka. Drago mi je da u Bosni i Hercegovini imamo ovako stručne ljekare i vrhunsku opremu - izjavio je otac operisane djevojčice.

Drugi operativni zahvat urađen je kod djevojčice uzrasta od 3,5 godine, kod koje je dijagnosticiran maligni tumor bubrega, nefroblastom, karakterističan za dječiju dob. 

- U ovom slučaju tumor je zahvatio oba bubrega. Lijevo je bio veličine oko 20 cm, zbog čega je bubreg sa pripadajućim tumorom odstranjen u cjelosti. Desno je tumor bio nešto manji. Odstranjena je gornja polovina bubrega, a druga polovina bubrega je bila uredne funkcije, dovoljne da zadovolji sve potrebe organizma. Ovakvim radikalnim operativnim zahvatom tumori su odstranjeni u cjelosti, a s druge strane djevojčica je pošteđena potrebe za  hemodijaliznim tretmanom odnosno transplantacijom bubrega – naveo je prim.dr. Popović.

Prim.dr. Popović izrazio je veliku zahvalnost menadžmentu KCUS, zahvaljujući kojem su stvoreni svi uslovi za ovako složene operativne zahvate.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr. Sebija Izetbegović istakla je da se u ovoj ustanovi vrijedno radi na stručnom usavršavanju ljekara i medicinskog osoblja, nabavci potrebne opreme i proširenju palete zdravstvenih usluga, kako bi se smanjio broj izmještanja na liječenje izvan naše zemlje.

- Roditelji i porodice najmlađih pacijenata prolaze sve faze bolesti sa svojom djecom, od otkrivanja dijagnoze, do operacije i postoperativnog toka. Proces liječenja nije nimalo lagan ni jeftin,te iziskuje veliko strpljenje i razumijevanje. U slučajevima kada se djeca moraju izmještati izvan BiH sve je duplo teže, jer samo odvajanje od roditelja i članova porodice pričinjava veliki stres, ali prouzrokuje i dodatne finansijske troškove. Kontinuirano radimo na uvođenju novih metoda i nastojimo pratiti razvoj medicine u svim oblastima, kako za djecu tako i za odrasle pacijente. Ponosni smo na veliki postotak izliječenih pacijenata, kao i na saradnju i multidisciplinarni pristup svih ljekara i osoblja KCUS u liječenju bolesnika. Nastojimo održavati dobre i kolegijalne odnose među svim kolegama, jer timski rad uvijek daje najbolje rezultate. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nastavlja putem razvoja i unaprijeđenja usluga u svim oblastima. Naš uspjeh je očigledan. Naš cilj su zadovoljni pacijenti, ali i uposlenici – izjavila je prof.dr. Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.