Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH sutra će se, iza podne namaza, klanjati dženaza namaz u odsutnosti za svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, koji je preminuo jučer u sudnici u Kairu.

Na području sarajevskog medžlisa dženaza namaz će se klanjati na tri lokacije i to u Carevoj džamiji na Baščaršiji, Istiklal džamiji na Otoci i u Centralnoj džamiji na Ilidži.

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhamed Mursi preminuo je u sudnici pučista koji su ga prije tačno sedam godina svrgnuli s vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.

Mursi je pobijedio na prvim demokratskim predsjedničkim izborima koji su u Egiptu održani 17. juna 2012. godine, a preminuo je na sedmu godišnjicu tih izbora.

Preminuo je u sudnici u kojoj mu je sudila pučistička vlast koja mu često nije davala riječ i koja ga je vrijeđala. Uprkos tome, Mursi je tokom cijelog postupka hrabro branio svoje stavove.

Suđeno mu je po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja su još uvijek bila u toku.