open-navfaktor-logo
search
Pripremaju se projekti
KJP Skenderija decenijama propada, može li nova uprava napokon pokrenuti obnovu jednog od simbola Sarajeva
Skenderija jeste zanemarena sve ove godine i sve ovo izgleda strašno, kaže direktor Kantonalnog javnog preduzeća (KJP) Centar Skenderija Damir Petrinić te dodaje da su pripremili projekte čija bi realizacija trebala započeti naredne godine.
20.10.2022. u 08:48
get url
text

KJP Centar Skenderija kao jedan od simbola Sarajeva je zanemaren i već godinama propada. Početkom ove godine smjenjen je dotadašnji direktor KJP Skenderija Amer Kapo, a na njegovu poziciju imenovan je Damir Petrinić koji je za Faktor rekao da mu prethodni sastav nije ostavio niti jedan gotov projekat.

- Ja sam došao početkom ove godine i nisam zatekao ni jedan projekat koji je gotov i upotrebljiv, u smislu da ima projekat koji ima urbanističku dozvolu da bi se mogao nasloniti na to i da se nađu onda sredstva finansiranja - rekao je Petrinić.

Ekipa Faktora je obišla Skenderiju te zabilježila njeno sramotno stanje. Osim činjenice da se na rekonstrukciji dugo nije radilo, kompletan plato je pun smeća i pretvoren je u poligon za vandale kojima Skenderija služi za iscrtavanje grafita, među kojima se našao i kukasti križ. U velikim betonskim saksijama umjesto cvijeća nalazi se smeće, dok su stepenice davno izgubile svoj oblik, a prozori su uglavnom porazbijani.

{$galerijaFotografija}

Nakon dugogodišnjeg zanemarivanja, a u cilju očuvanja i rekonstrukcije Skenderije započeti su mnogobrojni projekti.

- Mi smo iza Doma mladih u završnoj fazi uklanjanja nekih bespravnih objekata koji onda treba da posluže kao baza za saniranje jednog većeg dijela platoa skrivenog, koji je opet iznad Collegium Artisticuma. Želimo da zaštitimo Collegium Artisticum i da s te strane počnemo tu projekat – kazao je Petrinić te dodao:

- Što se tiče Doma mladih, sa nekoliko partnera smo u završnoj fazi isporuke projekta, odnosno projektne dokumentacije za saniranje krova. Dom mladih jeste imao jednu djelimičnu rekonstrukciju, ustvari rekonstrukciju Dancing dvorane, ali svi ovi dolje prostori koji su bili, amfiteatar i oko amfiteatra, pogotovo prostor ispod amfiteatra gdje su bili prostori za vježbanje su ostali nezavršeni. Tako da smo mi sada proširili taj projektni zadatak i na ovo ostalo navedeno, plus ovaj dio Ars Aevi bivšeg prostora. Čak su sredstva u KS osigurana za početak radova, ali vjerovatno će biti samo rezervacija, a radovi tek na proljeće jer nećemo moći ući tako brzo u projekat radova.

U alarmantnom stanju je i Ledena dvorana, čiji se krov srušio 2012. godine, zbog čega je postavljena na listi prioriteta.  

- Za Ledenu dvoranu su također potpisani ugovori, praktično davno, urbanistička dozvola je u međuvremenu ishodovana. Mi moramo riješiti neka imovinsko-pravna pitanja, koja nažalost nikada nisu bila riješena. To je također na nivou Kantona pokrenuto. Pitanje ledene dvorane, odnosno ukupnog saniranja te B faze Skenderije, koja je rađena za Olimpijadu, isto tako je vrlo intenzivno. Imamo u najavi velike i nove korisnike u poslovnoj zgradi. Taj dio projektno se također završava – zadovoljno je istakao direktor te dodaje da su "zaokružene i finansijske konstrukcije za ta najveća dva dijela, dio Ledene dvorane, plus Dom mladih".

- Mi smo sami pokrenuli i finansirali jedan elaborat o stanju konstruktivnih elemenata jer on je nekad rađen prije nekih šest ili sedam, možda i više godina, da vidimo gdje su najveća oštećenja. Skenderija je stara dama i ima problema. Elaborat je pokazao gdje su crvene tačke, gdje moramo hitno reagovati u smislu Velike dvorane Mirza Delibašić, u smislu krova Doma mladih, također one trgovke koje se spominju kao nešto što već dugo godina pravi ozbiljne probleme ukupnom Privrednom gradu Skenderija - rekao je Petrinić.

Direktor je također istakao da su im spori administrativni putevi te sporo rješavanje projektne dokumentacije praktično potrošili cijelu godinu, ali da će iz ove poslovne godine izaći barem spremni za narednu sa gotovim projektima i jasnom vizijom o prioritetima.

- Kanton je za podršku projektnoj dokumentaciji Dom mladih izdvojio 30.000 KM. Potreban početni iznos za saniranje je milion KM. Već smo potpisali ugovor za Ledenu dvoranu vrijedan 6 miliona KM, koji sada ulazi u fazu planiranja budžetiranja za sljedeću godinu, koji će pretrpjeti pozitivne promjene usljed promjene cijena, pogotovo građevinskih materijala i radova, zbog čega će taj iznos biti i veći. To su izvjesni iznosi kojima mi trenutno raspolažemo - istakao je direktor KJP Skenderija Damir Petrinić.

Plato Skenderija, ledena dvorana, graffitti, 17. 10.2022
1 od 30
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.