open-navfaktor-logo
search
Srbijanska epidemiologinja
Kisić-Tepavčević objasnila da li astmatičari trebaju nositi maske
Poznato je da koronavirus napada pluća, a jedan od učestalijih simptoma je otežano disanje. Naročito je teško astmatičarima, pa su u nekim državama ovi pacijenti izuzeti od obaveznog nošenja maski koje im dodatno kompliciraju zdravlje jer ionako otežano dišu.
18.07.2020. u 20:54
get url
text

- Efekat nošenja maske je da smanji maksimalno rizik od infekcije tako da kod svih osoba koje imaju poteškoća sa disanjem mora da se limitira sve ono što ugrožava njihovo zdravstveno stanje – kazala je dr. Darija Kisić Tepavčević, glavna srbijanska epidemiologinja i članica Kriznog štaba u Srbiji gostujući jutros na TV Prva.

Istakla je da osobe koje imaju različita respiratorna oboljenja, među kojima su i astmatičari, spadaju u grupu koja ima veću vjerovatnoću za različite komplikacije.

- Ako se kaže da ne treba da nose maske ispada kao da nemaju mogućnost zaražavanja, a itekako imaju. Ako dođe do infekcije veća je vjerovatnoća da dođe i do komplikacija kod osoba koje imaju ovaj poremećaj zdavlja. Zbog toga bi astmatičarima savjetovala da limitiraju odlaske u prostore gdje je rizično i da maksimalno smanje one prilike gdje treba da nose maske – dodala je Kisić-Tepavčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.