navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Riječ ljekara

Kiselo mlijeko i med su eliksir zdravlja i vitalnosti

Vrlo često možemo čuti kako blagotvorno na naš organizam utječe napitak od mlake vode i meda ili slatkog mlijeka i meda, limuna, vode i meda... Ljekar Alija Mulaomerović preporučuje kiselo mlijeko i med i to najbolje ujutro popiti.

Objavljeno: 14.12.2022. u 10:20
get url
text
Med i jogurt

- Kiselo mlijeko i med su eliksir za zdravlje i vitalnost. U medu imate sve što organizmu treba. Najbolje odgovara sastavu ljudske krvi. Više od 360 raznih elemenata, minerala, vitamina i drugih mikroelemenata je u jednoj kapljici meda - govori Mulaomerović.

Dodaje kako je čašu jogurta u kojem stavimo jednu kašiku meda najbolje popiti ujutro. Dobit ćete dozu dobre energije, osjećat ćete se bolje a ujedno ovim ritualom jačate imunitet.

Med je najsavršeniji proizvod prirode u kojem nalazimo gotovo sve sastojke koji grade ljudski organizam.

Med je mješavina različitih tvari. Osim vode (16-20 posto), sadrži šećere fruktozu i glukozu (60-70 posto), a ostatak je saharoza, maltoza, dekstrin. Također sadrži proteine (albumin i globulin), organske kiseline (jabučnu, vinsku, mravlju, limunsku…), vitamin C, kompleks B vitamina, folnu kiselinu, inulin, aminokiseline, enzime, razne derivate klorofila, flavonoide.

Od mineralnih tvari, ovisno o vrsti meda, nalazimo željezo, bakar, fosfor, kalcij, natrij, magnezij i krom koji je neophodan u razgradnji ugljikohidrata što dovodi do smanjenja nepoželjnih učinaka uzimanja većih količina jednostavnih šećera i porasta glukoze u krvi.