Što se tiče prinosa meda oni će, prema riječima dugogodišnjeg pčelara iz Konjica Avde Duranovića, biti značajno manji u odnosu na prošlu godinu, a pitanje je, dodaje, koliko se situacija uopće može popraviti do kraja sezone?

- Loša je, kiša je padala u vrijeme cvatnje bagrema, pčele su se morale hraniti. Moja predviđanja su da će bagrem, koji je prva i najmedonosnija biljka, podbaciti puno u odnosu na prošlu godinu. Kod pčelara važi ona - ako izda bagrem, cijela godina je u pitanju, iako baš tako ne mora biti, jer se može desiti da ostale biljke kasnije nadoknade gubitak. Odvezao sam košnice na više lokacija, vidjet ćemo šta će na kraju sezone biti - govori Duranović.

Avdo Duranović

Loš početak sezone odrazit će se, ističe Duranović, i na cijenu meda.

- Prošle 2022. med se prodavao od 20 do 30 KM po kilogramu, mislim da će i ove godine biti slična situacija, ako cijene ne budu i više. Lani je bilo meda, pa se kilogram često prodavao po 30 KM. Neću govoriti o nakupcima i trgovcima, ali pravi pčelari koji imaju svoje pčele, imaju velike troškove (seljenje, odlasci, dolasci, hrana, lijekovi za pčele...), a godina kad podbaci, onda su gubici ogromni. Poticaji države za pčelare su zaista mali, da nije nas entuzijasta pčelara koji vole to što rade, nijedna pčelar ne bi bila živa.

Duranović, koji ima oko 500 košnica, kaže kako je prošle godine po jednoj vadio oko 30 kilograma meda.

- Prošle godine dobro je medila šuma, a i bagrem. Kontinentalni dio u 2022. bio je jako dobar za pčelare. Trenutno sam u Hercegovini gdje su košnice i zimovale. Počela je cvjetati drača, vidim u posljednja dva, tri dana da pčele nešta unose, a i u Popovom polju očekujem prinos od kadulje. Vidjet ćemo hoćemo li se izvući - kazao je Duranović.