Ispisana historija

Kipchoge postao prvi atletičar koji je istrčao maraton za manje od dva sata

Objavljeno: 12.10.2019. u 11:26

Olimpijskog šampiona i svjetskog rekordera iz Kenije tokom trke podržavalo je 36 pejsmejkera

Eliud Kipchoge ispisao historiju

FOTO: TWITTER

Eliud Kipchoge postao je prvi atletičar u historiji koji je uspio maraton istrčati za manje od dva sata, iako se postignuto vrijeme neće računati kao svjetski rekord, javlja Anadolu Agency (AA).

Olimpijski šampion i svjetski rekorder iz Kenije u subotu je na "INEOS 1:59 Challengeu", događaju koji je i pripremljen kako bi trčao ispod dva sata, ostvario vrijeme jedan sat, 59 minuta i 40 sekundi (1:59,40).

Kipchogea je tokom trke podržavalo 36 pejsmejkera što je jedan od razloga zbog kojeg Svjetska atletska federacija (IAAF) neće priznati rezultat kao novi svjetski rekord.

Bio je to njegov drugi pokušaj probijanja granice od dva sata. Prvi put je bio "kratak" za 26 sekundi na sličnom događaju koji je održan u maju 2017. godine na stazi Formule 1 u Monzi.

Kipchoge, koji je 2016. godine u Rio de Janeiru osvojio olimpijsko zlato i pobijedio na deset od 11 maratona u kojima je učestvovao, drži službeni svjetski rekord s vremenom od 2:01,39 koje je istrčao prošle godine u Berlinu.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije