Kip faraona Ramzesa II obasjalo Sunce

objavljeno: 22.02.2018. u 12:23

Kip faraona Ramzesa II smještenog u hramu Abu Simbel, u egipatskom gradu Asuan, danas je obasjalo Sunce, što se dešava samo dva puta godišnje, javlja Anadolu Agency (AA).  

Hossam Abboud, direktor Odjela za starine hrama Abu Simbel, izjavio je kako ovaj rijetki fenomen pokazuje koliko su Egipćani bili napredni kada je riječ o nauci. Abboud je kazao kako je sunce kip počelo obasjavati u 06:25 po lokalnom vremenu.

Hram je isklesan unutar brda 60 metara i čudo je egipatskog graditeljstva jer je njegova orijentacija tako savršeno izračunata da sunčeve zrake samo dvaput godišnje prodiru kroz cijeli hram do kipova. Ovaj fenomen dešava se 22. oktobra (dana kada se smatra da je faraon rođen) i 22. februara (dana kada je krunisan).

Brojni domaći i strani posjetioci jutros su se okupili kako bi prisustvovali fenomenu prodiranja sunčevih zraka duboko u hram i obasjavanje kipova faraona Ramzesa II, kao i kipove Amona i Raa, dok četvrti kip Ptaha ostaje uvijek u tami jer predstavlja božanstvo podzemnog svijeta.

Abu Simbel je hram na lijevoj obali Nila, a naziva se i Velikim hramom Ramzesa II i na listi je UNESCO-ve svjetske baštine. U sklopu obilježavanja fenomena, danas je ispred hrama održan kulturni program u kojem je učestvovalo oko 20 domaćih i stranih folklornih ekipa.