open-navfaktor-logo
search
Letjelica Shenzhou
Kinezi stigli na svoju novu svemirsku stanicu, pogledajte kako izgleda
Kineski astronauti stigli su jučer na svoju novu stanicu u orbiti Zemlje i tim još jednom potvrdili kako Kina postaje nova svemirska sila.
18.06.2021. u 21:59
get url
text

Letjelica Shenzhou 12 lansirana je u četvrtak prema modulu svemirske stanice Tianhe iz lansirnog centra Jiuquan u sjeverozapadnoj provinciji Gansu, a pristala je na svemirsku stanicu sedam sati kasnije.

Na videoprijenosu Kineske nacionalne svemirske agencije (CNSA) moglo se vidjeti kako su astronauti ušli u jezgru modula, a jedan od njih se pritom okrenuo za 360 stepeni. Astronauti će na modulu provesti sljedeća tri mjeseca.

Uskoro bi trebali pripremiti svoje stambene prostore i otvoriti ulaz teretne svemirske letjelice Tianzhou 2 koja je ranije pristala uz osnovni modul.

Prostor za vježbanje i komunikacijski centar

Komadant misije je Nie Haisheng, pilot iz Narodnooslobodilačke vojske koji je već sudjelovao u dvije svemirske misije. Ostala dva astronauta također dolaze iz vojske.

Središnji modul kineske svemirske stanice ima odvojene životne prostore za svakog astronauta, traku za trčanje i bicikl za vježbanje te komunikacijski centar.

Astronauti su prije lansiranja prošli više od 6000 sati obuke, piše Science Alert.

Izgradnja počela prije dva mjeseca

Izgradnja je počela u aprilu lansiranjem Tianhea, prvog i najvećeg od tri modula, a predviđa se da će stanica biti dovršena sljedeće godine.

Astronauti Nie Haisheng, Liu Boming i Tang Hongbo tokom svog boravka u svemiru namjeravaju ispitati važne funkcije glavnog modula i provoditi naučne eksperimente.

U oktobru bi prema stanici trebala odletjeti još tri astronauta.

Da bi se svemirska stanica završila, lansirat će se još dva laboratorijska modula, svaki težak oko 20 tona. Za 2022. godinu planirana su još dva teretna leta i dvije misije s posadom.

ISS uskoro prestaje s radom?

Međunarodna svemirska stanica (ISS) trebala bi prestati s radom nakon 2024. godine, iako je NASA rekla da bi potencijalno mogla ostati u funkciji i poslije 2028. godine.

Ako ISS prestane s radom u sljedećih nekoliko godina, Kina će biti jedina zemlja koja će imati stalnu stanicu u svemiru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.