Naime, rok da Kinezi završe idejni projekat je istekao u decembru, ali projekat nije završen, nakon čega im je Vlada dala novi rok, do kraja juna ove godine.

Direktorica Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS-a Bosiljka Predragović, govoreći o radu i planovima te Uprave, rekla je da ih ubuduće očekuju malo teži i stresniji zadaci, jer će se raditi po skraćenim rokovima.

-Očekujemo da će kineski ponuđač uspijeti do kraja juna da završi idejni projekat, nije uspio u decembru da to završi, rok je produžen aneksom ugovora. Ukoliko to završi, mi krećemo u proceduru donošenja lex specialis zakona o eksproprijaciji za autoput Banja Luka – Prijedor. Mi smo se već reorganizovali, dobili smo veći budžet kako bi mogli da zaposlimo dodatne kadrove koji su nam neophodni - istakla je Predragovićeva na prijemu za medije.

Kineska kompanija "China Shandong Inernational Economic & Technical Cooperation Group" osnovala je u Srpskoj firmu "SDHS-CSI BH" s kojom je Vlada potpisala koncesioni ugovor.

Za potrebe projektovanja autoputa Kinezi su osnovali i firmu "Everit" kojoj je koncesionar "SDHS-CSI BH" povjerio ulogu glavnog ugovarača za projektovanje i izgradnju projekta.

U avgustu prošle godine Kinezi su raspisali tender za geodetsko snimanje i projektovanje izgradnje autoputa Banja Luka – Prijedor kojim  je bilo definisano da projektant mora početkom decembra 2019. godine kompletirati studiju izvodljivosti i pribaviti lokacijske uslove, te završiti idejni projekat.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor potpisan je 13. decembra 2018. u Banjoj Luci čime je počeo da teče rok od dvije godine za eksproprijaciju zemljišta, koju treba da uradi Republika Srpska, te rok za izradu glavnog projekta, što je obaveza kineskih investitora.

Nedugo zatim, u februaru 2019. godine premijer Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada gradnju autoputa prema Prijedoru odgoditi dok ne izgradi autoput do granice prema Srbiji kako bi povezali Banja Luku i Beograd. Međutim, Kinezi nisu pristali na odgodu.

Za autoput Banja Luka – Prijedor Republika Srpska će 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona eura.

Taj iznos trebalo bi da bude osiguran od naplate putarine na svim autoputevima u RS-u, a ako to ne bude dovoljno, ostatak će da bude osiguran iz Budžeta RS-a, pisali smo u tekstu "Sav novac od putarina u Srpskoj ide Kinezima", piše Capital. 

Kinezi, s druge strane, treba da plaćaju godišnju naknadu od pet posto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje autoputa treba da košta Budžet RS-a oko 21,5 miliona eura.

Planirano je da autoput Banja Luka – Prijedor bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona eura, Kinezima na kraju Republika Srpska treba da plati 975 miliona eura.

Kakvi su tačno rokovi propisani Ugovorom o koncesiji nije moguće saznati jer "Autoputevi Republike Srpske" i direktor tog preduzeća Dušan Topić od javnosti kriju dokumente.

Ranija analiza portala Capital pokazala je da bi građani Republike Srpske mogli ostati bez stotina miliona maraka jer je Vlada RS bez analize o prometu vozila obećala kineskoj kompaniji da će na autoputevima godišnje prikupiti 32,5 miliona eura putarine, a sve manje od toga biće plaćeno iz Budžeta RS.