Radnici su također predložili mjere stroge zaštite od virusa i pažljivog nadgledanja vlastite zdravstvene situacije, saopćila je danas Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju se navodi da su od izbijanja upale pluća uzrokovane novim koronavirusom, vlasti u NR Kini slučaju pridavale veliki značaj.

- Predsjednik Xi Jinping dao je važne upute za poduzimanje odlučnih mjera za suzbijanje epidemije. Kineska vlada je poduzela djelotvorne i naučne mjere za sprečavanje i kontrolu. Mi smo odlučni i uvjereni da ćemo uspješno kontrolirati epidemiju i suzbiti širenje virusa. Otvorenim, transparentnim i vrlo odgovornim odnosom prema globalnom zdravlju i sigurnosti, resorne institucije kineske strane su odmah obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju, relevantne države i regije Hong Konga, Makaoa i Tajvana o informacijama o stanju epidemije, te u najkraćem roku podijelile gene novog koronavirusa i održavale blisku komunikaciju s međunarodnom zajednicom - navodi se u saopćenju.

Također se ističe da su Svjetska zdravstvena organizacija i vlade svih zemalja  visoko ocijenile poduzete mjere kineske strane.

- Trenutno u Bosni i Hercegovini nije pronađen nijedan potvrđen niti sumnjivi slučaj upale pluća prouzrokovane novim koronavirusom. Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini je spremna da održava komunikaciju i sarađuje sa vlastima u BiH u bilo kojem aspektu ovog pitanja. Osim toga, prema informacijama ambasade, kineski državljani koji borave i rade u Bosni i Hercegovini a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno su predložili inicijative i mjere izolacije u trajanju od 15 dana nakon povratka u BiH, stroge zaštite od virusa i pažljivog nadgledanja vlastite zdravstvene situacije - saopćeno je iz Ambasade NR Kine u BiH.