open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Kineskinja kažnjena za pranje novca, oduzima joj se skoro tri miliona eura
Novac je dužna uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude
23.07.2019. u 15:23
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine, u krivičnom predmetu protiv optužene Zhang Jiaofen i drugih, donio je prvostepenu presudu kojom se optužena Zhang Jiaofen i pravni subjekt "Zhang" d.o.o. Sarajevo, oslobađaju optužbi da su radnjama opisanim u tačkama 1. i 2. izreke presude počinili: optužena Zhang Jiaofen, produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara, a pravni subjekt "Zhang" d.o.o. Sarajevo krivično djelo porezna utaja ili prevara, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužena Zhang Jiaofen oslobođena je optužbi da je u periodu od septembra 2010. godine do decembra 2015. godine, davanjem lažnih, odnosno umanjenih podataka o stečenim oporezivim prihodima, budžet Bosne i Hercegovine oštetila za 982.529,57 KM, a da je firma "Zhang" d.o.o. Sarajevo raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom korišću.

Zhang Jiaofen je oglašena krivom da je počinila krivično djelo pranje novca, te da je zajedno sa I. N., I. DŽ., I. A. i T. N. tokom 2014. i 2015. godine, stekla visoku protupravnu imovinsku korist, s ciljem da nezakonito zarađeni novac na nezakonit način iznese iz Bosne i Hercegovine.

Jiaofen je stupila u kontakt sa I. N. za kojeg je saznala da za potrebe većeg broja kineskih trgovaca s područja "Tržnice Arizona" fizički iznosi novac iz BiH tako što ga prenosi na područje Republike Hrvatske, a potom preuzeti novac uplaćuje na račune svojih srodnika I. DŽ., I. A. i T. N., koji su prethodno zajedno sa I. N. u poslovnici Zagrebačke banke u Županji, kod službenice Anite Vajš otvorili svoje devizne račune.

S tih računa su novac potom uplaćivali na račune optužene Jiaofen u NR Kini i to ukupni iznos od 2.673.000 eura na račun optužene Zhang Jiaofen, te iznos od 240.000 eura na račun svog oca Zhang Yong Fanga, čime je počinila krivično djelo pranje novca. Sud je optuženoj Zhang Jiaofen izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Od optužene Zhang Jiaofen oduzima se novac u iznosu od 2.913.000 eura, a taj iznos, odnosno njegovu protuvrijednost izraženu u konvertibilnim markama prema važećem kursu Centralne banke Bosne i Hercegovine na dan uplate, optužena je dužna uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.